Ανάλυση Besa Center: Ισραήλ, μην εμπιστεύεσαι την Τουρκία

Ανάλυση Besa Center: Ισραήλ, μην εμπιστεύεσαι την Τουρκία

Καθώς οι φήμες εντείνονται ότι ενδέχεται να υπάρξει σύντομα μια ισραηλινή-τουρκική προσέγγιση, η Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να πέσει «στις παγίδες» της Άγκυρας, υποστηρίζει ανάλυσή για λογαριασμό του think tank, Besa Center. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία βρέθηκε πολύ απομονωμένη από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή. Σε απάντηση σε αυτήν την απομόνωση, ο Ισλαμιστής ισχυρός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και να επαναφέρει τον Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Η Άγκυρα διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την Ιερουσαλήμ για να αποκατασταθεί η σχέση, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για έναν αγωγό μεταξύ των δύο χωρών που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος να διασώσουμε την Τουρκία από την κατάσταση της και να πέσουμε στην παγίδα της», σχολιάζει η ανάλυση. 

Για μήνες, το Ισραήλ έχει εμβαθύνει τη σχέση του Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την ώρα που αναφορές των μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει εκ νέου συνομιλίες με την Τουρκία.

«Αν και δεν προέκυψαν πολλά από αυτές τις φερόμενες συνομιλίες, οι αναφορές σχεδόν σίγουρα αύξησαν την υποψία του στις πρωτεύουσες των νέων συμμάχων του Ισραήλ» εκτιμά ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Τουρκία και το Ισραήλ υποστήριξαν και οι δύο το Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη με την Αρμενία, την ώρα που πολλοί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Κόλπο και την Αίγυπτο αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του συμμάχου τους μετά τη σύγκρουση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι αληθινός στόχος της Τουρκίας: Η απομόνωση του Ισραήλ στην περιοχή. Όπου συναντά κανείς αντι-Ισραηλινές εκστρατείες, τότε πίσω από αυτές βρίσκονται χρήματα του Κατάρ και η τουρκική κυβέρνηση πιθανόν να βρίσκονται πίσω από αυτές. 

Η συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι προβληματική και με πολλούς άλλους τρόπους. Έχει χακάρει ισραηλινές ιστοσελίδες ειδήσεων, έχει διώξει ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που διεξάγει εξερεύνηση φυσικού αερίου, έχει υπονομεύσει τους περιφερειακούς εταίρους του Ισραήλ και απείλησε να κατακτήσει το Τελ Αβίβ και να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ, μια πόλη που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι είναι Τουρκική. 

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύει στη διάλυση του αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ευρώπη, ενός αγωγού που είναι κρίσιμος για τα μελλοντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η φιλοξενία των ηγετών της Χαμάς από την Άγκυρα, η οποία συνεπάγεται τη χορήγηση υπηκοότητας και τη δυνατότητα να σχεδιάζουν κυβερνο-επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους από την τουρκική επικράτεια, είναι περαιτέρω απόδειξη, ότι η Τουρκία δεν είναι φίλος του Ισραήλ. Είναι ένας όλο και πιο επικίνδυνος περιφερειακός αντίπαλος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποσταθεροποιεί χώρες, διαπράττει εγκλήματα πολέμου και υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία.