Ανάλυση CNN: Ο Πούτιν θέλει να πιστέψει ο κόσμος πως κερδίζει
(Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)
(Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

Ανάλυση CNN: Ο Πούτιν θέλει να πιστέψει ο κόσμος πως κερδίζει

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να προβάλει τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση, καθώς οδεύει στη σίγουρη επανεκλογή του τον Μάρτιο, αναφέρει το CNN.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία περιγράφονται ίσως καλύτερα ως ένα είδος πολιτικού θεάτρου.

Ο Πούτιν δεν έχει σοβαρούς αντιπάλους. ο πιο εξέχων αντίπαλός του, ο Aλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται σε μια φυλακή 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ενώ τα φιλοκυβενητικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τον εν ενεργεία πρόεδρο ως τον απαραίτητο άνθρωπο της Ρωσίας.

Δεν είναι όλα ρόδινα...

Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τις ουκρανικές περιοχές που διεκδίκησε τον Σεπτέμβριο του 2022. ο πόλεμος στην ξηρά ήταν εξαιρετικά δαπανηρός όσον αφορά στις ζωές και τον εξοπλισμό των Ρώσων και ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει υποστεί σοβαρό χτύπημα.

Επιπλέον, ο πόλεμος έχει κυριολεκτικά επιστρέψει στη Ρωσία. Τους τελευταίους μήνες, ουκρανικά drones πέφτουν μέσα στο ρωσικό έδαφος. Το Σάββατο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 σε ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά του πολέμου για Ρώσους αμάχους.

Τέτοιες επιθέσεις είχαν κάποια ανησυχητική ψυχολογική επίδραση – ιδιαίτερα όταν τα drones κατάφεραν να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο γύρω από το Κρεμλίνο τον Μάιο.

Αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώθηκε τον Ιούνιο, με τη γνωστή ανταρσία του Πριγκόζιν.

Η Ομάδα Wagner σταμάτησε κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, σε μια θολή συμφωνία που προφανώς μεσολάβησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αλλά οι εικόνες των δυνάμεων Βάγκνερ να πηγαίνουν ουσιαστικά ανεμπόδιστες στη Μόσχα – και η κατάρριψη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών από τους μισθοφόρους – ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του Πούτιν ως εγγυητή της ρωσικής εσωτερικής σταθερότητας.

Στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν, το όνομα του Πριγκόζιν δεν ειπώθηκε ποτέ, αν και ο Πούτιν παραδέχτηκε «αποτυχίες που το Υπουργείο Άμυνας έπρεπε να είχε αποτρέψει» όταν επρόκειτο για ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Το σόου και τα γεγονότα

Η Ρωσία έχει πράγματι ξεπεράσει τις κυρώσεις και η οικονομία της βρίσκεται σε πολεμική βάση: Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι αμυντικές δαπάνες ήταν ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης.

Και η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έδωσε στον Πούτιν άλλη μια ευκαιρία να καυχηθεί. Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να αποφέρει σημαντική πρόοδο και το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για βοήθεια άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία έχει σταματήσει στο Κογκρέσο.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου του πότε θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε αυτό που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας, τους οποίους αναφέρατε», είπε. «Τώρα ας επιστρέψουμε σε αυτούς τους στόχους – δεν έχουν αλλάξει. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πώς τα διατυπώσαμε: αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία».

Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός υπενθύμισε στον κόσμο τι σημαίνει «αποναζιστικοποίηση» στην πράξη, πλημμυρίζοντας τις ουκρανικές πόλεις με τη μεγαλύτερη επίθεση με πυραύλους και drone από την αρχή του πολέμου...