Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας το θερμό σερί της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη. Πάντως, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται στο τέλος του έτους, καθώς η ζήτηση εξασθενεί.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχική και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Το σχέδιο Ερντογάν
Το οικονομικό σχέδιο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, λόγω σειράς ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων που πυροδότησε η νομισματική κρίση, καθώς και η πληθωριστική σπείρα στα τέλη του περασμένου έτους.
Η άνοδος των τιμών συνέβαλε στην αύξηση των δαπανών, ενώ η πτώση της λίρας συνέβαλε στην ώθηση των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι στον δείκτη όγκου αλυσιδωτών συνδέσμων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών πρόσθεσε 13,6 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη και η εξωτερική ζήτηση την αύξησε κατά 2,7 μονάδες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών. Ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, σχολίασε ότι τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του εκτινασσόμενου πληθωρισμού βοήθησαν στη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών.
«Η ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και οι πολιτικές για την προστασία των νοικοκυριών από την άνοδο του πληθωρισμού σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός θα παγιωθεί και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει υψηλό», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.
Ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα
Ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός τομέας κατέγραψε ανάπτυξη 26,6%, ακολουθούμενος από τον τομέα των υπηρεσιών με 18,1% και τις υπηρεσίες επαγγελματικής και διοικητικής υποστήριξης με 11%.
Ο βιομηχανικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 7,8%. Τα κέρδη των τραπεζών εκτινάχθηκαν στα ύψη φέτος, καθώς συνέχισαν να δανείζουν με επιτόκια πολύ υψηλότερα από το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας της κεντρικής τράπεζας.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομία προβλεπόταν να έχει αναπτυχθεί κατά 7,5% το δεύτερο τρίμηνο με την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος να υπολογίζεται στο 4%. Παρά τον πληθωρισμό στο 80%, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% τον Αύγουστο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν επίσης την ανάπτυξη να πέφτει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της πτωτικής τάσης της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης, που οδήγησε στην αναμενόμενη επιβράδυνση των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Τουρκίας.
Πέρυσι, η οικονομία της Τουρκίας ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία του COVID-19 και ενισχύθηκε κατά 11,4%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Η ετήσια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναθεωρήθηκε στο 7,5% από 7,3%, τα στοιχεία έδειξαν την Τετάρτη.