Το γεγονός ότι η Κίνα παραβιάζει κάθε διάταξη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη γενοκτονία σημειώνει η ανεξάρτητη έκθεση περισσότερων από 50 παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εγκλήματα πολέμου και το διεθνές δίκαιο.
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Πολιτικής Newlines στην Ουάσιγκτον συμπεραίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση «φέρει την κρατική ευθύνη για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων κατά παράβαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία (του ΟΗΕ)».
Είναι η πρώτη φορά που μια ανεξάρτητη οργάνωση αναλαμβάνει την ανάλυση και την έρευνα για τις κατηγορίες εναντίον του Πεκίνου περί γενοκτονίας στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.
«Οι πολιτικές και οι πρακτικές της Κίνας που στοχεύουν τους Ουιγούρους στην περιοχή πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους. Όπως φαίνεται πρόθεση της Κίνας είναι η εξάλειψη των Ουιγούρων ως εθνοτικής ομάδας» ανέφερε η έκθεση την οποία επικαλείται το CNN.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε 1.400 στρατόπεδα συγκέντρωσης σε ολόκληρη τη Σινγιάνγκ από την κινεζική κυβέρνηση από το 2014, σε μια εκστρατεία που φαινομενικά στοχεύει στην εξάλειψη του ισλαμικού εξτρεμισμού.
«Οι κρατούμενοι εντός των στρατοπέδων περιορισμού (...) στερούνται των βασικών αναγκών τους, υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση ή τιμωρία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους», ανέφερε η έκθεση.
«Οι αυτοκτονίες έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες που οι κρατούμενοι πρέπει να φορούν ειδικές στολές, ενώ τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε υλικά ευαίσθητα στην πρόκληση αυτοτραυματισμού», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οι Ουιγούροι είναι μια από 56 εθνικές μειονότητες στην Κίνα. Κυρίως μουσουλμάνοι, μιλούν γλώσσα συγγενή με τα τουρκικά και είναι περίπου οι μισοί από τους 25 εκατ. κατοίκους της Σιντζιάνγκ, αχανούς επαρχίας που γειτονεύει με πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει οδηγήσει σε στρατόπεδα στην επαρχία, όπου έχουν διαπραχθεί πολλές αιματηρές επιθέσεις, ως και ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους για πολιτική κατήχηση.
Το Πεκίνο διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και τους αριθμούς για τους οποίους μιλούν οι οργανώσεις. Κάνει λόγο για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκουν δουλειά ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης και η τρομοκρατία.