Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων είναι από «ηθικής άποψης μία ντροπή», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού και ενόψει της Συνόδου Τροφικών Συστημάτων 2021και προτρέπει «να δουλέψουμε μαζί για να μειώσουμε την απώλεια και τη σπατάλη των τροφίμων προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη».
Ο κ. Γκουτέρες απευθύνει έκκληση στις χώρες να θέσουν έναν στόχο μείωσης σύμφωνα με τον Στόχο 12 Βιώσιμης Ανάπτυξης, να μετρούν την απώλεια και σπατάλη τροφίμων και να δράσουν γενναία για να τις μειώσουν. Ο Στόχος 12 μάς καλεί να μειώσουμε στο μισό τη σπατάλη τροφίμων και να μειώσουμε την απώλεια τροφίμων μέχρι το 2030, αναφέρει επιπλέον και τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών.
Η πολιτική δράση σε αυτόν τον τομέα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στα σχέδια για το κλίμα σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων, προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και σημειώνει επίσης πως πολλές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν την ίδια προσέγγιση. «Τα άτομα μπορούν να ψωνίζουν προσεκτικά, να αποθηκεύουν το φαγητό σωστά και να κάνουν σωστή χρήση των υπολοίπων», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, σε έναν κόσμο που έχει αρκετό φαγητό για να ταΐσει όλους τους ανθρώπους παντού, 690 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν και 3 δισεκατομμύρια δεν διαθέτουν χρήματα για υγιεινή διατροφή. Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισημαίνει πως η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων δαπανά επίσης φυσικούς πόρους -νερό, έδαφος και ενέργεια-, προσθέτοντας την ανθρώπινη εργασία και τον χρόνο. Περαιτέρω υπογραμμίζει πως επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο της γεωργίας στη δημιουργία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρατηρεί πως η πανδημία COVID-19 έχει υπογραμμίσει την ευθραυστότητα των συστημάτων διατροφής μας και έχει επιδεινώσει την απώλεια και σπατάλη τροφίμων σε πολλές χώρες, διαμηνύοντας πως «χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις και λύσεις».