Αντιδράσεις από την πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας - Στο επίκεντρο τα τρία αξιώματα της ΕΕ
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Σύνοδος Κορυφής

Αντιδράσεις από την πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας - Στο επίκεντρο τα τρία αξιώματα της ΕΕ

Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροποποιήσεων στη στρατηγική ατζέντα - ουσιαστικά έναν πίνακα, που οι ηγέτες καταρτίζουν κάθε πέντε χρόνια για να καθοδηγήσουν το νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. 

Το έγγραφο, το οποίο προετοιμάζεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εδώ και μήνες, εκνεύρισε τους ηγέτες της ΕΕ με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία την τελευταία στιγμή, δήλωσαν οι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Οι αλλαγές που έθεσαν Παρίσι και Γερμανία 

Γαλλία, Γερμανία και Σαρλ Μισέλ, πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που πρόκειται να απασχολήσουν την ΕΕ την επόμενη 5ετία. 

Τα κύρια σημεία που θέλουν να προσθέσουν οι δύο χώρες, είναι τα εξής:

  • «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».
  • «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».
  • «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».
  • «Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις». 

Η στάση Μελόνι και Όρμπαν 

Αφού οι ηγέτες των 27 κρατών, συζήτησαν για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα του Ανταγωνισμού, χωρίς το θέμα που κυριάρχησε είναι τα πρόσωπα που θα πάρουν τα τρία μεγάλα αξιώματα, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Μελόνι, αλλά και του Βίκτορ Ορμπαν, για διαφορετικούς λόγους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εκνευρίστηκε που η παράταξη των Συντηρητικών δεν κλήθηκε στις διαπραγματεύσεις και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως σκεφτόταν να μη συμμετέχει στις τελικές συζητήσεις, ωστόσο θέλει να στηρίξει τη Λάιεν για την προεδρία στην Κομισιόν.

Αντίθετα, θέλει να μπλοκάρει τον Κόστα και την Κάλας στα άλλα δύο σημαντικά αξιώματα. Στο ΕΛΚ πάντως, γίνεται από το μεσημέρι μια προσπάθεια προσέγγισης προς τη Μελόνι, ώστε να έχουν τη στήριξή της και να πέσουν οι τόνοι.

Ο Όρμπαν από την πλευρά του, τόνισε ξεκάθαρα αντίθετος με όλες τις επιλογές, κάνοντας επίθεση σε ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, αναφέροντας πως «εξαπάτησαν» τους ευρωπαίους πολίτες, τονίζοντας ότι πρόκειται για «επαίσχυντη συμφωνία».

Η στρατηγική Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα, τη στιγμή που οι «27» στις Βρυξέλλες δείχνουν έτοιμοι, σε αντίθεση με την έκτακτη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προτείνοντας την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα, για τη θέση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου και την Εσθονή πρωθυπουργό, Μάγια Κάλας, για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ο «λευκός καπνός» για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και, στη συνέχεια, η εντός του Ιουλίου διαδικασία ψηφοφορίας στο Στρασβούργο είναι τα «κλειδιά», προκειμένου οι 27 να στρέψουν το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

Τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή και η αναφορά στη Κύπρο

Εν τω μεταξύ, αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ».