Αντιδράσεις από τις χώρες που ζητούν πλαφόν, στα χαρτιά η απόφαση για μείωση τιμών
Shutterstock
Shutterstock
Ευρωπαϊκή Ένωση

Αντιδράσεις από τις χώρες που ζητούν πλαφόν, στα χαρτιά η απόφαση για μείωση τιμών

Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι οι εσωτερικές διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου οι 27 να φτάσουν σε τελική συμφωνία για την τιμή του αερίου. Μπορεί το πρόσφατο συμβούλιο κορυφής να κατέληξε σε μία γενική πολιτική συμφωνία, όμως ακόμα και σήμερα λευκός καπνός δεν έχει βγει, μια και το πώς τελικά θα γίνει στην πράξη αυτό που αποφασίστηκε από τους αρχηγούς των κρατών αναζητείται. 

Την ώρα  που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καλά κρατεί και κυρίως οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αρχίζουν να γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτές σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα αδυνατεί να ακολουθήσει τον βηματισμό των κοινωνιών. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή οι δεκαπέντε χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο αέριο συνεχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια και μέχρι σήμερα  η Επιτροπή δεν έχει υποβάλλει στους 27 κάποια «καθαρή» πρόταση για το πώς θα ελεγχθεί η τιμή του αερίου. Ολιγωρία που καταγράφεται παρά τη ρητή εντολή της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Οκτωβρίου. Μια σύνοδος που κατέληξε σε συμφωνία για να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της συνόδου.

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε, γι' αυτό και οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ του πλαφόν είναι έτοιμες να αντιδράσουν. Μια πρώτη κίνηση αντίδρασης θα καταγραφεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής. Η ομάδα αυτή των κρατών μελών θα επιμείνει προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει την υποχρέωση της μέχρι το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Ενεργειας που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση και η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσει σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα όπως το «τσουνάμι» ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας πλήττει με έντονο τρόπο το κύρος της ΕΕ αλλά και «ναρκοθετεί» την πορεία της.