Αντιπρόεδρος Πολωνίας: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Βολυνίας
Shutterstock
Shutterstock

Αντιπρόεδρος Πολωνίας: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Βολυνίας

Η Ουκρανία δεν θα γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο η Βαρσοβία και το Κίεβο δεν επιλύσουν την ιστορική τους διαμάχη σχετικά με τη σφαγή στη Βολυνία που διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε την Τετάρτη (24/7) ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας Wladislaw Kosiniak-Kamysz, μεταδίδει το πρακτορείο ΕΦΕ.

Σύμφωνα με την ΕΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε στο κανάλι PolSat ότι «δεν θα υπάρξουν ανοιχτά σύνορα και εμπορικές ανταλλαγές στο σημερινό επίπεδο (με την Ουκρανία) εάν το ζήτημα της Volhynia δεν λύνεται».

«Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα: η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Βολυνίας», επέμεινε, χωρίς να διευκρινίσει πώς. Αν και η Πολωνία «θέλει την ανάπτυξη της Ουκρανίας, δεν μπορεί να αφήσει χωρίς θεραπεία μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί», δήλωσε ο Kosiniak-Kamysz, ο οποίος χαρακτήρισε τη σφαγή στη Βολυνία ως «γενοκτονία».

Η «Σφαγή της Βολυνία», όπως είναι γνωστή στην Πολωνία, αναφέρεται στην εκτέλεση περίπου 120.000 Πολωνών αμάχων μεταξύ 1943 και 1945 στην ιστορική περιοχή της Γαλικίας (τώρα μέρος της Ουκρανίας) από Ουκρανούς εθνικιστές με επικεφαλής τον Στέπαν Μπαντέρα, που θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ουκρανία και εγκληματίας πολέμου στην Πολωνία.

Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές ερμηνείες αυτού του ιστορικού επεισοδίου που εξακολουθεί να επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις τους, παρά την τρέχουσα συμμαχία τους στον πόλεμο με τη Ρωσία στον οποίο η Βαρσοβία ξεχώριζε ως ένθερμος στρατιωτικός υποστηρικτής του Κιέβου.

Πρόσφατα, στις 11 Ιουλίου, που ανακηρύχθηκε στην Πολωνία εθνική ημέρα στη μνήμη των θυμάτων της Βολυνία, ένα μνημείο που απεικονίζει Πολωνά παιδιά τα οποία τα καρφώνουν πάνω σε μια τρίαινα, το εθνικό σύμβολο της Ουκρανίας, εγκαινιάστηκε στην πόλη Domostawa στη νότια Πολωνία στο όνομα των τοποθεσιών όπου διαπράχθηκε η σφαγή.

Την ίδια μέρα, ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα διέταξε την προβολή του ονόματος Βολυνία στην πρόσοψη του προεδρικού του μεγάρου και δημοσίευσε ένα μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι «το μέλλον πρέπει να χτιστεί πάνω στην αλήθεια». «Οι Πολωνοί θα απαιτούν πάντα μια αξιοπρεπή μνήμη (…) και να γίνουν οι απαραίτητες εκταφές», αναφέρεται στο ίδιο μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις του Κιέβου και της Βαρσοβίας κατέληξαν σε συμφωνία το 2022 που επέτρεψε στην Πολωνία να επαναλάβει τις εκταφές από ομαδικούς τάφους στη δυτική Ουκρανία, αλλά η πρωτοβουλία δεν εφαρμόστηκε πλέον στο πλαίσιο του πολέμου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.