Σε συναγερμό βρίσκεται το Βερολίνο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει συνολικά την ΕΕ, αφού η Ά. Μέρκελ προτίθεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής να θέσει θέμα περιορισμού μετακινήσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, αλλά και πλήρους απαγόρευσης εισόδου ακόμα και για Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.
«Όσο δεν γνωρίζουμε εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, το θέμα δεν τίθεται καν. Εξαιρέσεις θα εξετάσουμε μόνο όταν θα μπορούμε να διαθέσουμε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, και αυτό δεν αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι θα θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής το θέμα των μεταλλάξεων, σημειώνοντας πως είναι η παράμετρος «που μας ανησυχεί περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη».
Γερμανικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, καθώς τουλάχιστον η «βρετανική» μετάλλαξη θεωρείται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πιο μεταδοτική και ήδη εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες γενετικές αναλύσεις για να διαπιστώσουν τη διασπορά του.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε επίσης παράταση του lockdown στη Γερμανία και πέραν της 15ης Φεβρουαρίου. «Δεν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τα πάντα. Απόλυτη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών, και κάποια στιγμή και το λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε.
Η κα Μέρκελ έκανε λόγο για τρομακτικά υψηλούς αριθμούς νεκρών, «1.000 και σήμερα στη Γερμανία. Δεν πρόκειται για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό» τόνισε.
Έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα ή ακόμη το κλείσιμό τους, η καγκελάριος τόνισε ότι αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει, αλλά δεν το απέκλεισε ως έσχατο μέσο.
Όπως αναφέρει η DW, κα Μέρκελ τόνισε πως «για να μην αναγκαστεί η Γερμανία να πάρει μέτρα, θα πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθούν μια πολιτική που στοχεύει στη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων».
«Όταν όμως κάποιο άλλο κράτος έχει διπλάσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σε σχέση με τη Γερμανία», συνέχισε η καγκελάριος, «και διατηρεί ανοιχτά όλα τα καταστήματα και εμείς τα έχουμε ακόμη κλειστά, τότε έχουμε πρόβλημα».
Ανέφερε, τέλος, πως η Γερμανία δεν πρόκειται να δράσει βεβιασμένα αλλά αναζητά από κοινού λύσεις, ξεκαθαρίζοντας πως τα όποια μέτρα στα σύνορα δεν θα αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα Deutschllandfunk, ARD και Südwestrundfunk επικρατεί διχογνωμία για το ενδεχόμενο συνοριακών ελέγχων. Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες τάσσονται υπέρ, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες τους απορρίπτουν.
Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, μιλώντας στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ζήτησε τη «λήψη αποφασιστικών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι».
Αντιθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε κατά των συνοριακών ελέγχων. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αποφευχθεί αυτό», τόνισε. Ο Μάας κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν πρακτικές απαντήσεις στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη για το πώς μπορούν να ελέγχονται οι δεκάδες χιλιάδες μετακινούμενοι για τυχόν μόλυνση από τον κορονοϊό».
Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR τόνισε ότι «Δεν έχει νόημα να κλείνει η Γερμανία (λόγω του lockdown) και να μην γίνεται κάτι ανάλογο πέραν των συνόρων της».
Διαβάστε ακόμα:
- Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι το ενιαίο πιστοποιητικό και ο ρυθμός παραδόσεως εμβολίων