Του Γιάννη Μαντζίκου
Το έγγραφο για την Επιχείρηση «Yellowhammer» που έφεραν στην δημοσιότητα οι Times του Λονδίνου και αφορά τις προετοιμασίες του Βρετανικού κράτους στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου από την ΕΕ περιγράφει εμμέσως πλην σαφώς, αυτό που εδώ και καιρό σωματεία, ενώσεις, τοπικά συμβούλια και άλλες οργανώσεις «φωνάζουν», ότι η χώρα κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι.
Το ερώτημα που γεννάται είναι πως γίνεται η Βρετανία να παραμένει απροετοίμαστη μπροστά στο φάσμα του άτακτου Brexit, την ώρα που πλείστοι όσοι φορείς προειδοποιούν εδώ και καιρό για τα χειρότερα.
Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο άλλωστε, το Τοπικό Συμβούλιο του Κέντ στο οποίο ανήκει το πορθμείο του Ντόβερ και συνδέει την χώρα με την Γαλλία μέσω του Καλαί, σημείωνε με έκθεση του, ότι ένα no-deal μπορεί να φέρει τουλάχιστον 10,000 νταλίκες στριμωγμένες στα σύνορα.
Με βάση τους υπολογισμούς, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.
Από το.. χάος στα λιμάνια θα πληγούν πρώτα από όλα κλάδοι όπως του λιανεμπορίου και των τροφίμων. Οι παραγωγοί σκωτσέζικου ουίσκι, ήτοι οι μεγαλύτερoι εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Βρετανία, έχουν απευθύνει και αυτοί έκκληση στους νομοθέτες να εργαστούν γρήγορα για να αποφύγουν μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, που θα επέφερε την συντριβή τους.
O δε επικεφαλής της Ένωσης Τροφίμων και Ποτών Ιάν Ράιτ προειδοποίησε εκ νέου ότι ο κλάδος μπορεί να χρειαστεί bail-out ανάλογo με αυτό των βρετανικών τραπεζών κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Στους τομείς που θα πληγούν σφοδρά αναμένεται να είναι οι οπωροκηπευτικές καλλιέργειες οι οποίες αντιμετώπισαν μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών τόσο το 2017 όσο και το 2018. Ειδικότερα το περασμένο έτος, περισσότερες από 4.300 κενές θέσεις εργασίας δεν πληρώθηκαν, σύμφωνα με νέα στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), η οποία καλύπτει περίπου το ήμισυ της κηπευτικής αγοράς εργασίας.
Το no-deal Brexit αναμένεται να γίνει αισθητό τόσο στη βιομηχανία φαρμάκου όσο και στο εθνικό σύστημα υγείας. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.600 φάρμακα παρασκευάζονται στη Βρετανία και 45 εκατομμύρια πακέτα ασθενών εξάγονται από τη Βρετανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάθε μήνα, ενώ 37 εκατομμύρια πακέτα ασθενών εισρέουν στη χώρα από την Ένωση.
Τα δε νοσοκομεία αναμένεται να επιβαρυνθούν με ετήσιο κόστος 2,3 δις λιρών το οποίο αφορά δαπάνες για την σίτιση των ασθενών, καθώς το 60% περίπου εισάγεται από την Ε.Ε, έξτρα κρεβάτια και ασφαλώς φάρμακα.
Οι εκτιμήσεις αυτές, έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες εκθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας που έκανε λόγο για την «χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και αυτή της κυβέρνησης που ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει βουτιά 10,2%.