Απέρριψε η Τουρκία τις γραπτές απαντήσεις που έδωσαν Σουηδία και Φινλανδία ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτει στις δυο σκανδιναβικές χώρες ως προϋπόθεση για να άρει το βέτο ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το Reuters, ενώ οι Financial Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν πως η γείτονα χώρα αρνήθηκε και την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για τριμερής συνομιλίες μεταξύ των τριών πλευρών.
Τα έγγραφα που προσκόμισε η Σουηδία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους εκπροσώπους των δυο χωρών, στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την προσπάθεια της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας.
«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.
Εντούτοις, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι άλλες δύο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
«Αυτοί (οι περιορισμοί) πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων.
Νωρίτερα, ανέφερε σε δημοσιογράφους «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (...) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους». Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
«Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», είχε προσθέσει ο Τσαβούσογλου.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενα τρία άτομα που έχουν γνώση των διπλωματικών συζητήσεων, καθώς η Άγκυρα ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από Ελσίνκι και Στοκχόλμη προτού προχωρήσει σε συνομιλίες, ώθησε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν δράση για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διμερών συνομιλιών με κάθε χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο είχε προγραμματιστεί για χτες, Τετάρτη, συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των τριών χωρών με συντονισμό από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε.
Όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος της Συμμαχίας «απώτερος στόχος ήταν μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί», επικαλούμενος απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει μαζί με έλλειψη σαφήνειας σχετικά στις απαιτήσεις της Άγκυρας από τις δύο χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».
Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.