Στη Βηρυτό βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χοχστάιν, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα σε συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους σχετικά με τους όρους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Αναφορικά με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι είναι «η βάση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουση». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αρκεί από μόνη της η δέσμευση των δύο χωρών στο ψήφισμα 1701, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται με το Λίβανο και το Ισραήλ «για να βρούμε μια φόρμουλα που θα τερματίσει αυτή τη σύγκρουση μια για πάντα».
«Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει αυτή η σύγκρουση όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο Χοχστάιν.
Το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, με το οποίο τερματίστηκε ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006, καλεί για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι της UNIFIL επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.
Επίσης, «απαγορεύει μεταξύ άλλων την πώληση ή την προμήθεια όπλων και συναφούς υλικού παντός είδους καθώς και την παροχή τεχνικής κατάρτισης ή τεχνικής βοήθειας που σχετίζεται με την προμήθεια, κατασκευή, συντήρηση ή χρήση όπλων και συναφούς υλικού σε οποιαδήποτε οντότητα ή πρόσωπο στο Λίβανο, εκτός εάν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου ή την UNIFIL για την εκτέλεση των καθηκόντων της».
«Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση», πρόσθεσε.
«Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά [...] κανείς δεν έκανε τίποτα για το θέσει σε εφαρμογή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.
Σε δήλωση στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Αμερικανός απεσταλμένος προειδοποίησε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου» να συνδέεται η τύχη του «με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον Μπέρι, όπως μετέδωσε την Κυριακή το βράδυ το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya, η επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί λύση στον Λίβανο.
Η διεθνής διπλωματία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψει τις αυξανόμενες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των δύο βαριά οπλισμένων περιφερειακών εχθρών του - τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ουάσινγκτον ελπίζει σε ένα νέο momentum για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή μετά την εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς και αρχιτέκτονα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας στο Λίβανο, όπου το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εκστρατεία τον περασμένο μήνα, εξουδετερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης ηγεσίας της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην απόφαση 1701 του ΟΗΕ, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν «νέες συνεννοήσεις» για την εφαρμογή της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του τη Δευτέρα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την ίδια ημέρα ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν εκτοξευτές πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο νότιο Λίβανο, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τους βόρειους ισραηλινούς οικισμούς. Δεκαπέντε εκτοξευτές χτυπήθηκαν, ανέφερε.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ επιτέθηκε σε τοποθεσίες στη Βηρυτό, το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, στοχεύοντας τα υποκαταστήματα ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.