«Κανένας πολιτικός δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί την ταυτότητα ενός έθνους», δήλωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των Σκοπιανών δεν ψήφισε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη συνταγματική αναθεώρηση με σκοπό την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Εμμένοντας στη θέση του να απέχει από το δημοψήφισμα, ο Γκ. Ιβάνοφ - όπως άλλωστε και το κόμμα του VMRO-DPMNE - το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον λαό να αλλάξει την ταυτότητα, να εγκαταλείψουν τη διασπορά, να διαγράψουν την ιστορία και τη μνήμη του τόπου.
Κατά τη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης του προέδρου, σε Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ στο Ντιτρόιτ, ο Γκ. Ιβάνοφ τόνισε πως η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι ένα αιώνιο “δώρο”, το οποίο τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα και το προσεχές δημοψήφισμα.
«Η αμφισβήτηση αυτού του αιώνιου “δώρου” θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξή μας ως έθνος», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτή η συμφωνία είναι μια απόπειρα να ταπεινωθούμε όπως κανένα άλλο έθνος στο παρελθόν».
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.
«Στην εποχή της Αναγέννησης αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από την πνευματική δουλεία. Οι επαναστάτες αγωνίστηκαν για την ελευθερία από την πολιτική δουλεία. Μετά από τόσες θυσίες, εμείς θα εισέλθουμε σε μια νέα δουλεία; Θα πρέπει να αρνηθούμε στους εαυτούς μας το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς το όνομά μας; Να φοβόμαστε να λέμε ότι υπάρχει “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, επειδή κάποιος προσβάλλεται; Το να λέμε “Δημοκρατία της Μακεδονίας” δεν είναι ντροπή», πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.