Απόλυτη ανατροπή στον β' γύρο: Πρωτιά για Μελανσόν - Δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν
AP Photo/Thomas Padilla
AP Photo/Thomas Padilla
Γαλλικές εκλογές

Απόλυτη ανατροπή στον β' γύρο: Πρωτιά για Μελανσόν - Δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και με τους Γάλλους πολίτες να προσέρχονται αθρόα στις κάλπες του β' γύρου, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Ζαν - Λυκ Μελανσόν, δείχνει να εξασφαλίζει την πρωτιά με 177 έως 192 έδρες, ενώ το κόμμα Ensemble του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερο, εξασφαλίζοντας 152 - 158 έδρες, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Βαριά ήττα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που κατορθώνει να εξασφαλίσει μετά βίας 138 - 145  έδρες.

Μελανσόν: Ο Μακρόν «έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» 

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μελανσόν μετά την ανακοίνωση των exit polls. «Θα τηρήσουμε τον λόγο μας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Ο Μακρόν «πρέπει να παραδεχτεί αυτή την ήττα χωρίς να προσπαθήσει να την παρακάμψει με οποιονδήποτε τρόπο», σημείωσε. «Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη, έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει», πρόσθεσε ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Μπαρντελά: Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς

Επικράτησε μια συμμαχία «ατιμίας και επικίνδυνων συμμαχιών», ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων exit polls, ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά.

«Δυστυχώς, η συμμαχία της ντροπής και οι εκλογικές συμφωνίες του Εμανουέλ Μακρόν και του Γκαμπριέλ Αττάλ με τους ακροαριστερούς σχηματισμούς στερούν από τον γαλλικό λαό μια πολιτική ανάκαμψης», υπογράμμισε και διαμήνυσε ότι «απόψε, αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της ακροαριστεράς».

Ο Μπαρντελά διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους της παράταξής του ότι «θα ενισχύσουμε το έργο της αντιπολίτευσης», ευχαριστώντας τους παράλληλα για τη στήριξη που παρείχαν στην Εθνική Συσπείρωση, ενώ συμπλήρωσε ότι «παρόλο που η προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου σημαδεύτηκε από ανώμαλες συμμαχίες, το RN επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του».

Επίσης, ο επικεφαλής του κόμματος της ακροδεξιάς έστρεψε τα βέλη του και προς τον Μακρό κατηγορώντας τον ότι «επέλεξε να παραλύσει τους θεσμούς» και ότι έστρεψε τη χώρα προς «την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στερώντας από τον γαλλικό λαό οποιαδήποτε απάντηση στις καθημερινές του δυσκολίες».

Ελιζέ: Ο Μακρόν «θα σεβαστεί την επιλογή του λαού»

Ο πρόεδρος Μακρόν, «ως ο εγγυητής των θεσμών μας», θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, τονίζουν πηγές του Ελιζέ στο Reuters, μετά την ανακοίνωση των exit polls και τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Η προεδρική συμμαχία Ensemble, του Γάλλου προέδρου, έρχεται δεύτερη, μπροστά από την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, η οποία υπέστη βαριά ήττα, στην τρίτη θέση.

Ο Μακρόν, «τηρώντας τις παραδόσεις», θα περιμένει να έχει μια «πλήρη εικόνα» πριν πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, τονίζει η Γαλλική Προεδρία, η οποία σημειώνει ότι ο πρόεδρος «αναλύει τα τελευταία αποτελέσματα» των εκλογών.

Ρ. Γκλυκσμάν: Ήρθε η ώρα να ενεργήσουμε ως ενήλικες

Η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε αρχικά ο ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς και επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο».

«Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο», κατέληξε.

Βίντεο από τη στιγμή της ανακοίνωσης των exit polls

Η κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ipsos, η Αριστερή συμμαχία (NFP) φαίνεται να συγκεντρώνει 177 έως 192 έδρες, μη καταφέρνοντας ωστόσο να έχει την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση (289 έδρες).

Δεύτερη σε έδρες έρχεται η προεδρική συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) με 152 έως 158 έδρες. Τρίτο, το κόμμα της Λεπέν (RN) και των συμμάχων της, με 138 έως 145 έδρες. Τέταρτο έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (LR) και λοιπά κόμματα της Δεξιάς, τα οποία εξασφαλίζουν 63 έως 67 έδρες.

Τούτου δοθέντος, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς το ΝFP και ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση η οποία θα έχει τη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το σενάριο ενέχει αρκετά εμπόδια δεδομένου ότι ο Μακρόν έχει αποκαλέσει την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν εξτρεμιστικό κόμμα.

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022

  • RN (κόμμα Λεπέν) : +58%
  • Renaissance (κόμμα Μακρόν) : -42%
  • Modem (σύμμαχος του Μακρόν στο Ensemble): -27%
  • Ηorizons (σύμμαχος του Μακρόν στο Ensemble) : -13%
  • LFI (κόμμα Μελανσόν, μέρος του Νέου Λαϊκού Μετώπου) : σταθεροί
  • PS (Σοσιαλιστές): +109%
  • EELV (Πράσινοι): +47%
  • LR (Ρεπουμπλικανοί, Δεξιά): σταθεροί

Κατανομή των ψήφων μεταξύ των κομμάτων

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ipsos σε συνεργασία με την Talan για τις France Télévisions, Radio France, France 24/RFI και LCP-Assemblée nationale, στο αριστερό μπλοκ, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν συγκεντρώνει μεταξύ 68 και 74 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) συγκεντρώνει μεταξύ 63 και 69 έδρες και οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν μεταξύ 32 και 36 έδρες.

Στο προεδρικό στρατόπεδο, η Αναγέννηση (Renaissance, το κόμμα Μακρόν) θα κερδίσει 95 έως 105 έδρες, το MoDem 31 έως 37 έδρες και το Horizons 24 έως 28 έδρες.

Για το τον Εθνικό Συναγερμό (RN) και τους συμμάχους του, συγκεντρώνει μεταξύ 120 και 136 έδρες, και το κομμάτι των Ρεπουμπλικανών (LR) που συμμαχεί με το κόμμα της Λεπέν, συγκεντρώνει 12 και 16 εδρών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, φαίνεται πως εξασφαλίζουν μεταξύ 57 και 67 έδρες.

Οι διάφοροι αριστεροί υποψήφιοι (εξαιρουμένου του Νέου Λαϊκού Μετώπου) συγκεντρώνουν μεταξύ 13 και 16 έδρες και οι «άλλοι» υποψήφιοι φαίνεται να εξασφαλίζουν 8 -11 έδρες.

Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε σε ποσοστά ρεκόρ, με τα πρώτα στοιχεία της Ipsos France να δίνει 67% έναντι 46,2% το 2022, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες των εκλογών στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος τα ποσοστά που καταγράφονταν ήταν  στο 59,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ 43 ετών.

Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του β' γύρου αναμένετο να φθάσει το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.