Στο επίκεντρο εσωτερικής κριτικής στη Γερμανία βρίσκεται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.
Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος δέχεται "εσωτερικά πυρά" από προβεβλημένα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατών όπως ο Νόρμπερτ Ρετγκεν για το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε παρά ελάχιστα στην απόφαση της Κίνας να αλλάξει το status quo στην ημι-αυτόνομης περιοχή. Ο Ρετγκεν πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής είπε "Ως χώρα δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων".
Επιπρόσθετα, ο στενός σύμμαχος της Καγκελαρίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βεμπερ παρομοίασε το Χόνγκ Κονγκ με το Βερολίνο τη δεκαετία του 60' και τη διάσημη ομιλία του προέδρου Τζον Κένεντι "Είμαι Βερολινεζος".
Παράλληλα η Καγκελάριος δέχεται πυρά για το θέμα αυτό, τόσο από τους συμμάχους της στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Η Μέρκελ που ως Καγκελάριος έχει επισκεφθεί 12 φορές την Κίνα βλέπει στον ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα φιλοξενήσει ένα νέο τύπο συνόδων κορυφής ΕΕ-Κίνας στη Λειψία, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 27 χώρες της ΕΕ και ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ. Η Καγκελάριος τον Σεπτέμβριο του 2019 επισκέφθηκε την Κίνα με μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων επιχειρηματιών όπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Siemens και της Volkswagen -δύο μεγάλους Γερμανούς επενδυτές και εξαγωγείς στην Κίνα, έχει αποφύγει να αναφερθεί στη λίστα "παραπόνων" της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει κινδύνους στις μεταφορές τεχνολογίας, στην πρόσβαση στην αγορά ή στον ρόλο των κινεζικών κρατικών επιδοτήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κίνας- Ευρώπης μέσω τηλεδιάσκεψης είχε απρόσμενες εντάσεις καθώς οι Ευρωπαίοι έθεσαν επί τάπητος ζητήματα που ενοχλούν το Πεκίνο όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Χόνγκ Κονγκ αλλά και οι κυβερνοεπίθεσεις.
"Δεν είμαστε αφελείς" είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, "στο θέμα της Κίνας συμφωνούμε σε πολλά με τον Ντόναλντ Τραμπ". Ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι "χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για έχουμε μια σταθερή σχέση", ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την Κίνα για "κυβερνοεπίθεσεις στα συστήματα υγείας οι οποίες είναι απαράδεκτες".
Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool