Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα την ανάπτυξη μιας αποστολής παρατηρητών στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου που συγκρούονται εδώ και πολλά χρόνια για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένει υψηλός σε αυτόν τον θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο οι κάτοικοί του, στην πλειονότητά τους, είναι Αρμένιοι. Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και η Δύση καταβάλλει προσπάθειες για να εξεύρεση μιας ειρηνικής διευθέτησης στην περιοχή, την οποία η Ρωσία θεωρεί ζώνη επιρροής της.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά σήμερα μια πολιτική αποστολή στην Αρμενία», την EUMA, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν για δύο χρόνια στην αρμενική πλευρά των συνόρων. Η αποστολή, την οποία είχε ζητήσει το Γερεβάν, θα αποτελείται από περίπου 100 μέλη, εκ των οποίων οι 50 είναι «άοπλοι παρατηρητές». Στόχος της είναι «να συμβάλλει στη σταθερότητα των μεθοριακών ζωνών της Αρμενίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος της Αρμενίας Βαχάγκν Χατσατουριάν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, μέσω του Twitter, στην ΕΕ και τα μέλη της «για αυτήν την επίδειξη ισχυρής αλληλεγγύης» στη χώρα του και εκτίμησε ότι η αποστολή «θα παίξει ρόλο στην αποκλιμάκωση» και θα βοηθήσει στην ειρήνευση της περιοχής.
Το Γερεβάν κατηγόρησε πρόσφατα το Μπακού ότι επιχειρεί μια «εθνοκάθαρση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγκάζοντας τους Αρμένιους που ζουν εκεί να εγκαταλείψουν τον θύλακα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ένας οδικός άξονας κρίσιμης σημασίας για τον ανεφοδιασμό του θύλακα έχει αποκλειστεί από Αζέρους ακτιβιστές που λένε ότι αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του έστειλε στο Αζερμπαϊτζάν ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Το Μπακού «μελετά» τις προτάσεις αυτές, είπε το Σάββατο ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μόναχο με τον Πασινιάν, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική».