Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πρότεινε σήμερα ρωσικές συνοριακές δυνάμεις να τοποθετηθούν κατά μήκος των αρμενικών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Γερεβάν και Μπακού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν εκατέρωθεν κατηγορίες σήμερα για παραβίαση της στηριζόμενης από τη Ρωσία κατάπαυσης πυρός, την οποία είχαν αποδεχθεί οι δύο πλευρές μία ημέρα νωρίτερα για να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις για τα κοινά τους σύνορα, με το Γερεβάν να επιθυμεί την οριοθέτησή τους.
«Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, νομίζω ότι θα είχε νόημα να εξετάσουμε το ζήτημα της τοποθέτησης φυλακίων Ρώσων συνοριοφυλάκων καθ’ όλο το μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», φέρεται να δήλωσε ο Πασινιάν σε κυβερνητική σύσκεψη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το Γερεβάν ετοιμάζεται να συζητήσει την πρόταση αυτή με τη Μόσχα και ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει να γίνουν εργασίες για την οριοθέτηση και την οροσήμανση των συνόρων χωρίς τον κίνδυνο στρατιωτικών συγκρούσεων.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αζέρικα στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικών θέσεων στο τμήμα Γκεγκαρκουνίκ των συνόρων νωρίς σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα η Αρμενία να ανταποδώσει τα πυρά. Το υπουργείο ανέφερε ότι η κατάσταση σήμερα το πρωί ήταν ήρεμη.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι αρμένικες δυνάμεις άνοιξαν πυρ με πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων προς την κατεύθυνση ενός χωριού στην περιοχή Κελμπαχάρ και ότι οι δυνάμεις του ανταπάντησαν.
Η κατάπαυση πυρός κηρύχθηκε χθες ύστερα από ένα από τα πλέον αιματηρά επεισόδια στα σύνορα μετά τον περυσινό πόλεμο που κράτησε έξι εβδομάδες μεταξύ αρμενικών δυνάμεων και του Μπακού για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές.
Η Αρμενία είπε ότι τρεις από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν. Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι δύο στρατιώτες του τραυματίστηκαν.
Στις συγκρούσεις που κράτησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξεδίωξε Αρμένιους αυτονομιστές και δυνάμεις της Αρμενίας από περιοχές που έλεγχαν από τη δεκαετία του 1990 στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και γύρω από αυτόν, προτού οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.