Αυστραλία: Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σίδνεϊ

Αυστραλία: Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σίδνεϊ

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την άρση της (νυχτερινής) απαγόρευσης κυκλοφορίας στις συνοικίες του Σίδνεϊ που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων σταθεροποιείται και το ποσοστό των εμβολιασμών αυξάνεται.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την επιβολή λοκντάουν στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το μέτρο αυτό, που ίσχυε από τις 21:00 έως τις 5:00, θα λάβει τέλος σήμερα.

Το νέο αυτό έγινε δεκτό από τους κατοίκους του Σίδνεϊ ως ένα πρώτο βήμα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων είναι σταθερός, περίπου 1.300 νέα κρούσματα. Εξάλλου, περίπου το 80% των κατοίκων της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πολυπληθούς του τεράστιου νησιού που είναι ταυτόχρονα και ήπειρος, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνεϊ επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα, να αθληθούν ή για να ακολουθήσουν ιατρική θεραπεία.

Τα σχολεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γραφεία είναι κλειστά από τα τέλη Ιουνίου και οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο σε απόσταση πέντε χλμ. από την κατοικία.

Η Μπερετζικλιάν είχε ανακοινώσει πως πολλοί από τους περιορισμούς θα αρθούν όταν το 70% των κατοίκων θα έχει πλήρως εμβολιαστεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Οκτώβριο.

"Ξέρουμε ότι αυτό ήταν δύσκολο, αλλά μένουν μόνο μερικές εβδομάδες μέχρι να φθάσουμε το 70% [των ανθρώπων] που έχουν λάβει δύο δόσεις", δήλωσε.

Μόνο τους τελευταίους θα αφορά η άρση των μέτρων.

"Είναι πολύ ξεκάθαρο. Αν δεν είστε εμβολιασμένοι, δεν θα μπορείτε να πάτε σε εστιατόριο. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καφέ", δήλωσε η πρωθυπουργός.

Το μέτρο που απαγορεύει στους Αυστραλούς να φύγουν από τη χώρα εδώ και 18 μήνες αναμένεται να λάβει τέλος στα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που δημιουργεί την ελπίδα ότι θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και θα επαναληφθούν τα διεθνή ταξίδια.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, η Αυστραλία κατέγραψε ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά μολύνσεων στον κόσμο, χάρη στη στρατηγική της "μηδενικών μολύνσεων Covid", που συνίστατο σε αυστηρό κλείσιμο των συνόρων, ιχνηλάτηση των επαφών και εκστρατείες διενέργειας διαγνωστικών τεστ.

Η αναζωπύρωση της επιδημίας λόγω της παραλλαγής Δέλτα στα μέσα Ιουνίου στο Σίδνεϊ οδήγησε σε μια αλλαγή της στρατηγικής και σε μεγαλύτερη προσήλωση του πληθυσμού στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Η Μπερετζικλιάν προέβλεψε πως, με το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να βρίσκεται στο 20%, ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων θα μπορούσε να εκτιναχθεί με την άρση του λοκντάουν στο Σίδνεί.