O πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που θα επιτρέπουν σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Αυστραλία, περιλαμβανομένης και της παράτασης της βίζας για μια πενταετία, έπειτα από την θέσπιση ενός νέου κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία.
Ο Μόρισον ανέστειλε επίσης την συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ για έκδοση υπόπτων.
Η αντίδραση της Κίνας ήταν άμεση. Το Πεκίνο προειδοποίησε σήμερα ότι διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει περαιτέρω δράση σε απάντηση της απόφασης αυτής της Αυστραλίας.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Τζάο Λιτζιάν, στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωση, το Πεκίνο κάλεσε την Καμπέρα να αλλάξει στάση και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις κινεζικές υποθέσεις.
"Καλούμε την αυστραλιανή πλευρά να σταματήσει άμεσα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας με οποιαδήποτε πρόφαση ή με οποιονδήποτε τρόπο", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία αποδίδοντάς την σε μη κατονομαζόμενο εκπρόσωπο.
"Διαφορετικά, αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα άλλο από το να σηκώσει έναν βράχο για να χτυπήσει τα δικά της πόδια", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια, οι ύποπτοι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα επιτρέπεται να εκδίδονται στην κινεζική ενδοχώρα όπου θα δικάζονται από τα ελεγχόμενα από το Κομμουνιστικό Κόμμα δικαστήρια.
Όπως είπε ο Μόρισον, ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, συνιστά μια θεμελιώδη μετατροπή των συνθηκών και η Αυστραλία θα αναστείλει την συμφωνία έκδοσης υπόπτων.
"Θα υπάρχουν πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που πιθανόν να θέλουν να εγκατασταθούν αλλού, να ξεκινήσουν κάπου αλλού μια νέα ζωή, να μεταφέρουν εκεί τις επιχειρήσεις τους", είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνοντας μέτρα για την βίζα που θα βοηθούσαν τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Αυστραλία, να παραμείνουν εκεί.
Επιπλέον, οι φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι αποφοιτούν από πανεπιστήμια της Αυστραλίας, θα έχουν την ευκαιρία να παραμείνουν εκεί για πέντε χρόνια και μετά την περίοδο αυτή να αιτηθούν να τους χορηγηθει άδεια μόνιμης παραμονής.
Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ με προσωρινή βίζα για εργασία στην Αυστραλία θα δικαιούνται επίσης πενταετή παράταση της βίζας τους και στη συνέχεια θα τους επιτρέπεται να υποβάλλουν αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής.
Σύμφωνα με τον Μόρισον, υπάρχουν 10.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ στην Αυστραλία με φοιτητική βίζα ή με προσωρινή βίζα εργασίας.
Η Αυστραλία έκανε επίσης άνοιγμα προς τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες συμβούλων και μέσων ενημέρωσης, που διαθέτουν περιφερειακά γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, να επανεγκατασταθούν στην Αυστραλία, και πρόσθεσε ότι θα προσφέρει κίνητρα και πακέτα βίζας για την επανεγκατάσταση των υπαλλήλων .
"Θέλουμε να στραφούν προς την Αυστραλία, να έρθουν, να ανοίξουν καταστήματα", δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Άλαν Τατζ.
Η Αυστραλία άλλαξε την ταξιδιωτική της οδηγία για το Χονγκ Κονγκ, όπου περίπου 100.000 Αυστραλοί ζουν και εργάζονται, ώστε να αναφέρεται τώρα "επανεξετάστε την ανάγκη να παραμείνετε στο Χονγκ Κονγκ", αν ανησυχούν για τον νέο νόμο.
Η ταξιδιωτική οδηγία για το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι οι Αυστραλοί "πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να συλληφθούν για λόγους ασφαλείας που περιγράφονται αορίστως".
Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια θα τιμωρεί τα εγκλήματα της «ανατρεπτικής, αποσχιστικής και τρομοκρατικής δράσης», καθώς και της «συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις» με ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης προμηνύοντας μια περίοδο μεγαλύτερου αυταρχισμού για το Χονγκ Κονγκ.
Έχει προκαλέσει την καταδίκη από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, δικηγόρους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την συμφωνία έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ στον απόηχο της επιβολής αυτού του νόμου και να ενθαρρύνει την μετανάστευση από την πρώην βρετανική αποικία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλία Μαρίζ Πέιν είχε τηλεδιάσκεψη στη διάρκεια της νύχτας με τις χώρες της συμμαχίας για την ασφάλεια με την κωδική ονομασία "Πέντε Μάτια", στις οποίες περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και με τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, όπως είπε η ίδια και ο βρετανός ομόλογός της Ντόμινικ Ράαμπ στο Twitter.
Lukas Coch/AAP Image via AP