Για "ύψωση ενός τείχους γύρω από την Αυστρία και για περιχαράκωση των πολιτών της", με την επιδιωκόμενη από μέρους της παράταση των συνοριακών ελέγχων, κατήγγειλε σήμερα στην αυστριακή Βουλή την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το δεύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης το ΝΕΟΣ, το οποίο είχε ζητήσει την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
"Οποιος θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις ελευθερίες, θέτει υπό αμφισβήτηση την Ευρώπη στο σύνολό της και κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με την Ευρώπη", τόνισε στην ομιλία της η αρχηγός του ΝΕΟΣ, Μπεάτε Μάινλ-Ράϊζινγκερ, κατηγορώντας στην συνέχεια την κυβέρνηση πως αφαιρεί την ελευθερία από τους ανθρώπους και την οικονομία.
Πρόσθεσε δε, πως τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, Λαϊκό και Ελευθέρων, με αυτή την πολιτική τους τάσσονται εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης και αυτό απλά και μόνον γιατί στόχος της κυβέρνησής τους είναι "η υποδαύλιση απειλητικών σεναρίων και φόβων".
Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός του ΝΕΟΣ Νικολάους Σέρακ, κατήγγειλε την κυβέρνηση συνασπισμού ότι βρίσκεται στον δρόμο "για να αποδομήσει την Ενιαία Ευρώπη και να την καταστρέψει".
Αντικρούοντας τις κατηγορίες, ο υπουργός Καγκελαρίας Γκέρνοντ Μπλιούμελ, του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, χαρακτήρισε "βαθιά αντιευρωπαϊκή" τη στάση όσων αντιτίθενται στους συνοριακούς ελέγχους, ισχυριζόμενος πως όταν πριν από τρία χρόνια οι άνθρωποι διέρχονταν μέσα από την Αυστρία ανεξέλεγκτα αυτό συνιστούσε "παραίτηση αυτού του ίδιου του φιλελεύθερου κράτους δικαίου".
Κατά την άποψή του, οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι, έως ότου υπάρξει μία αποτελεσματική προστασία των συνόρων, και στο θέμα αυτό η Αυστρία δεν είναι μόνη της, καθώς, όπως ανέφερε, η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία και η Νορβηγία, επιδιώκουν την συνέχιση των συνοριακών ελέγχων.
Αντιστρέφοντας την κατηγορία της αρχηγού του ΝΕΟΣ πως "κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με την Ευρώπη", ο βουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων Ρόμαν Χάιντερ διατεινόταν πως "με την ασφάλεια των Αυστριακών κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει".
Για να "τεκμηριώσει" τις, όπως ανέφερε, "ανυπόφορες συνέπειες" της πολιτικής των ανοικτών συνόρων, ο ίδιος διάβαζε επί πολλά λεπτά της ώρας ειδήσεις για ξένους ύποπτους ποινικών πράξεων στην Αυστρία, γεγονός που προκάλεσε την εκρηκτική παρέμβαση του Πέτερ Πιλτς, πρώην βετεράνου βουλευτή των Πράσινων και ιδρυτή της αποκαλούμενης "Λίστας Πιλτς", ο οποίος με την σειρά του απαρίθμησε μια σειρά ποινικών αδικημάτων στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, επισημαίνοντας πως "κανένας συνοριακός έλεγχος δεν βοηθά, εκείνο που βοηθά είναι μόνον ένα κράτους δικαίου που λειτουργεί".
Επισημοποιώντας την εμμονή της αυστριακής κυβέρνησης στην διατήρηση των συνοριακών ελέγχων, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, σε επιστολή που απεύθυνε αρχές της εβδομάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε την επιπλέον παράταση, κατά έξι μήνες - μέχρι τις 29 Μαίου 2019 - των συνοριακών ελέγχων, που ισχύουν έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.
Στην επιστολή του ο Κικλ τονίζει πως, "εξαιτίας του υψηλού αριθμού ατόμων που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα, όπως επίσης εκείνων που διαμένουν παράνομα ή αιτούνται άσυλο στην αυστριακή επικράτεια, η αυστριακή κυβέρνηση συμπεραίνει ότι η κατάσταση δεν είναι σταθερή". Για το λόγο αυτό η Αυστρία αποφάσισε να διενεργεί ελέγχους στα σύνορα προς την Ουγγαρία και την Σλοβενία και μετά τις 11 Νοεμβρίου 2018, αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους εταίρους της Συμφωνίας Σένγκεν.
Ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίζεται μεν ότι αυξάνονται τόσο οι συλλήψεις παρανόμων όσο και οι αιτούντες άσυλο, ωστόσο στην επιστολή του δεν παραθέτει συγκεκριμένους αριθμούς, προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι, σύμφωνα με όλα τα στατιστικά στοιχεία, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία.
Εφέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανήλθε σε 9.337, που ήταν κατά 50 % μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό κατά τους πρώτους οκτώ μήνες το 2017.
Οι συνοριακοί έλεγχοι είχαν επιβληθεί το 2015, όταν στην Αυστρία στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου είχαν υποβληθεί συνολικά 46.144 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, δηλαδή ένας πενταπλάσιος αριθμός από εκείνον εφέτος.