Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα πολεμικό πλοίο το οποίο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο στον στόλο της Βόρειας Κορέας και πιθανότατα υπερδιπλάσιο σε μέγεθος από οποιαδήποτε άλλο διαθέτει μέχρι σήμερα.
Στις εικόνες που ελήφθησαν από τους ανεξάρτητους δορυφορικούς παρόχους Maxar Technologies και Planet Labs στις 6 Απριλίου δείχνουν το υπό κατασκευή πλοίο στη θάλασσα στο ναυπηγείο Νάμπο στη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με αναλυτές τους οποίους επικαλείται το CNN, οι εικόνες δείχνουν την εν εξελίξει κατασκευή των όπλων και άλλων εσωτερικών συστημάτων του πλοίου, το οποίο είναι πιθανότατα μια φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων (FFG) σχεδιασμένη να μεταφέρει πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στην ξηρά και στη θάλασσα.
«Η FFG έχει μήκος περίπου 140 μέτρα (459 πόδια), γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάζεται στη Βόρεια Κορέα», αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Τζόζεφ Μπερμούντεζ Τζούνιορ και Τζένιφερ Τζουν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Ενδεικτικό του μεγέθους του συγκεκριμένου πολεμικού πλοίου είναι ότι τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν μήκος περίπου 154 μέτρα (505 πόδια) και οι υπό κατασκευή φρεγάτες κλάσης Constellation θα έχουν μήκος 151 μέτρα (496 πόδια).
Η ύπαρξη του πολεμικού πλοίου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει επιδοθεί σε έναν ταχύ εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, αναπτύσσοντας μια σειρά νέων όπλων και δοκιμάζοντας διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σχεδόν οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες πραγματοποιούνται παρά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που έχουν θέσει αυστηρά όρια στην πρόσβαση της Πιονγιάνγκ σε υλικά και τεχνολογία για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο πως οι στενότεροι δεσμοί με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να ξεπεράσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Ο Κιμ Ντουκ-κι, ένας απόστρατος ναύαρχος της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Μόσχα μπορεί να παρέχει την τεχνολογία για τα πυραυλικά συστήματα της φρεγάτας.
Εικόνες με το πολεμικό πλοίο εμφανίστηκαν σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους, με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί την κατασκευή.
Οι εικόνες στο βίντεο του KCTV έδειχναν ότι το πολεμικό πλοίο θα μπορούσε να διαθέτει το είδος του οπλισμού που διαθέτει ο στόλος ενός σύγχρονου πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των κυψελών κάθετης εκτόξευσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση μιας ποικιλίας πυραύλων.
Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι το πλοίο φαίνεται να έχει ρυθμιστεί ώστε να διαθέτει ραντάρ φασικών στοιχειοκεραιών, το οποίο μπορεί να εντοπίζει απειλές και στόχους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας που ήταν γνωστές μέχρι σήμερα.
A new Maxar satellite image acquired on April 6, 2025 reveals the largest North Korean-manufactured warship yet at the Nampo Navy Shipyard.
— CSIS (@CSIS) April 8, 2025
Read the full CSIS analysis: https://t.co/T04WSTYSVR pic.twitter.com/lcWdCCDhrj
Η πρόκληση της κατασκευής πολεμικών πλοίων
Παρά τις ενδείξεις αυτές για προηγμένες πολεμικές δυνατότητες, οι αναλυτές συνιστούν προσοχή σχετικά με τις εικασίες. Σχεδόν κάθε ναυπηγός μπορεί να φτιάξει σωστά το κύτος και τα συστήματα πρόωσης, δήλωσε ο Καρλ Σούστερ, πρώην πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και αναλυτής με έδρα τη Χαβάη.
«Τα σύγχρονα πολεμικά πλοία αντιπροσωπεύουν μια πρόκληση ολοκλήρωσης των επικοινωνιών, των ηλεκτρονικών, των όπλων και των τεχνολογιών ηλεκτρονικών και ακουστικών αισθητήρων και μικροσυσκευών» που δεν επιτυγχάνεται τόσο εύκολα, υπογράμμισε.
Σε συνέντευξή του στο CNN τον Μάρτιο, ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής, Κιμ Μπιούνγκ-κι, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Εθνοσυνέλευσης, αμφισβήτησε αν η Πιονγιάνγκ έχει την τεχνική ικανότητα να κατασκευάσει ένα προηγμένο πολεμικό πλοίο ή την υποδομή για να το υποστηρίξει.
«Η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου πολεμικού πλοίου απαιτεί σημαντικό ποσό προϋπολογισμού. Δεν πρέπει μόνο να κατασκευάσουν ένα πολεμικό πλοίο, αλλά να φτιάξουν και μια ομάδα που θα το χειρίζεται, και η λειτουργία του κοστίζει, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και των καυσίμων. Επίσης, ένα τεράστιο πολεμικό πλοίο δεν μπορεί να βγει μόνο του στη θάλασσα. Το ερώτημα λοιπόν είναι, μπορεί η Βόρεια Κορέα να αντέξει το κόστος;», διερωτήθηκε.
Πάντως ο Κιμ Ντουκ-κι, ο απόστρατος ναύαρχος της Νότιας Κορέας, ήταν πιο προσεκτικός και δεν υποτίμησε τις δυνατότητες του πλοίου.
«Εάν η Βόρεια Κορέα εξοπλίσει τη νέα φρεγάτα με τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που ισχυρίστηκε ότι δοκίμασε με επιτυχία τον Ιανουάριο, αυτό θα προκαλέσει μια αλλαγή στο παιχνίδι της περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αφού εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες για το CNN, ο Σούστερ ανέφερε ότι είναι πιθανό να απομένει ένας χρόνος ή και περισσότερο μέχρι το νέο βορειοκορεατικό πολεμικό πλοίο να ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές.
«Η κατασκευή αυτού του πλοίου καθυστερεί λόγω της έλλειψης της υπερκατασκευής, των αισθητήρων και των οπλικών συστημάτων που προορίζονται για εγκατάσταση», δήλωσε.
Ο γερασμένος στόλος της Βόρειας Κορέας
Το πολεμικό ναυτικό της Βόρειας Κορέας διαθέτει περίπου 400 περιπολικά και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) σε έκθεση του 2021.
Αν και πρόκειται για μεγάλο αριθμό σκαφών, τα περισσότερα από αυτά είναι παλιά και μικρά.
Ο Τζόζεφ Ντέμπσι, αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, έγραψε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο του τον Ιανουάριο ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει μόνο δύο βασικά πολεμικά πλοία επιφάνειας. Πρόκειται για φρεγάτες κλάσης Νατζίν -πολεμικά πλοία 1.600 τόνων που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970- και σύμφωνα με τον Ντέμπσι θεωρούνται απαρχαιωμένες.
Η έκθεση της DIA ανέφερε ότι το ναυτικό της Βόρειας Κορέας θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην παράκτια άμυνα σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Νότια Κορέα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν και οι δύο πολύ ανώτερες ναυτικές δυνάμεις.
Ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πιέζει να εκσυγχρονίσει τον ναυτικό στόλο της χώρας του. Αναπτύσσει επίσης πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα υποβρύχια που θα τους μεταφέρουν.
Τον Σεπτέμβριο, ο Κιμ επιθεώρησε την τοποθεσία για ένα νέο λιμάνι. «Τώρα που σύντομα θα διαθέτουμε μεγάλα πολεμικά πλοία επιφάνειας και υποβρύχια τα οποία δεν μπορούν να αγκυροβολήσουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις πρόσδεσης πολεμικών πλοίων, η κατασκευή μιας ναυτικής βάσης για τη λειτουργία των τελευταίων μεγάλων πολεμικών πλοίων έχει γίνει επείγον καθήκον», είχε δηλώσει τότε.
Ο Γιου Γιονγκ-ουόν, Νοτιοκορεάτης βουλευτής, δήλωσε ότι το πλοίο που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Νάμπο είναι μόνο ένα παράδειγμα της προσπάθειας του Κιμ να εκσυγχρονίσει το ναυτικό του.
Ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατασκευάζεται σε ναυπηγείο στο λιμάνι Σίνπο της Βόρειας Κορέας και μια άλλη φρεγάτα ή αντιτορπιλικό βρίσκεται στα σκαριά στο Τσονγκτζίν, δήλωσε ακόμα ο Γιου.