Το ενδεχόμενο να έχει υποστεί δολιοφθορά ένα καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας διερευνάται μετά τη διακοπή της λειτουργίας του την ημέρα των Χριστουγέννων.
Οι αρχές και των δύο χωρών εξετάζουν αν μπορεί να εμπλέκεται ένα ξένο πλοίο, χωρίς να κατονομάζουν το πλοίο, μετέδωσε το SkyNews.
Είναι το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών στην περιοχή κατά τα οποία φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές υποθαλάσσια καλώδια. Το καλώδιο Estlink-2 υπέστη ξαφνική βλάβη την Τετάρτη, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο.
«Η αστυνομία, σε συνεργασία με τη συνοριοφυλακή και άλλες αρχές, διερευνά την αλυσίδα των γεγονότων του περιστατικού», ανέφερε η φινλανδική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Κατά τη διάρκεια της διακοπής δεν υπήρξε απώλεια ρεύματος για τους πολίτες ούτε στην Εσθονία ούτε στη Φινλανδία, με την Εσθονία να δηλώνει ότι είχε αρκετό εφεδρικό για να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ERR στον ιστότοπό του.
Όμως η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 ισχύος 658 μεγαβάτ (MW) παρέμεινε εκτός λειτουργίας μετά τη διακοπή που ξεκίνησε το μεσημέρι τοπική ώρα, αφήνοντας μόνο την Estlink 1 ισχύος 358 MW σε λειτουργία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η εταιρεία εκμετάλλευσης Fingrid.
Τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς μετά από μια σειρά διακοπών καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών συνδέσεων και αγωγών φυσικού αερίου από το 2022.
Το χθεσινό περιστατικό έρχεται μετά την καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία πέρυσι, καθώς και αρκετών τηλεπικοινωνιακών καλωδίων.
Η φινλανδική αστυνομία που ερευνά το περιστατικό αυτό δήλωσε ότι πιθανότατα προκλήθηκε από πλοίο που έσερνε την άγκυρά του.
Φόβοι για σαμποτάζ
Αυτό συμβαίνει ενώ η σουηδική αστυνομία ηγείται έρευνας σχετικά με την παραβίαση τον περασμένο μήνα δύο τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα, σε ένα περιστατικό που ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι υπέθεσε ότι προκλήθηκε από σαμποτάζ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που κάποτε μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία υπέστησαν ζημιές από υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι αρχές το χαρακτήρισαν σαμποτάζ και ξεκίνησαν ποινικές έρευνες.