Το Βέλγιο δεσμεύεται να εξοπλίσει την Ουκρανία με 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για φέτος, μετέδωσε σήμερα το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, επικαλούμενο την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χάτζα Λαμπίμπ.
Λίγες ώρες αργότερα, τη διάθεση των 30 αεροσκαφών στην Ουκρανία μέχρι το 2028, ανέφερε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από εχθές, Δευτέρα, το βράδυ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι σημειώνει ότι υπέγραψε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο «διμερή συμφωνία ασφάλειας και μακροπρόθεσμης υποστήριξης» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρινίζει ότι πρόκειται για «τουλάχιστον 977 εκ. ευρώ σε βελγική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος, καθώς και τη δέσμευση του Βελγίου να παρέχει στη χώρα μας υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας».
«Για πρώτη φορά, μια τέτοια συμφωνία προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 - 30 - που θα παραδοθούν στην Ουκρανία έως το 2028, με το πρώτο να φτάνει ήδη φέτος», τονίζει.
Today in Brussels, Prime Minister @AlexanderDeCroo and I signed a bilateral security and long-term support agreement between Ukraine and Belgium.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 28, 2024
The document includes at least €977 million in Belgian military aid to Ukraine this year, as well as Belgium's commitment to…
Επιπροσθέτως, ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνει ότι «η συμφωνία εγγυάται την έγκαιρη βοήθεια του Βελγίου για την ασφάλεια, τα σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, τον εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών της ουκρανικής αεροπορίας και αντιαεροπορικής άμυνας, ναυτική ασφάλεια, άρση ναρκοπεδίων, συμμετοχή στον συνασπισμό πυρομαχικών πυροβολικού και στρατιωτική εκπαίδευση».
Η συμφωνία, με βάση την ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προβλέπει παράλληλα αμυντική βιομηχανική συνεργασία, την υποστήριξη της «Φόρμουλας Ειρήνης της Ουκρανίας», την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την αποζημίωση των ζημιών, τη δικαιοσύνη για τον επιτιθέμενο, τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την οικονομική ανάκαμψη.
«Η Ουκρανία και το Βέλγιο θα εμβαθύνουν επίσης τη συνεργασία τους σε θέματα πληροφοριών, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Το Βέλγιο εκφράζει επίσης την υποστήριξη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», καταλήγει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή της στο δίκτυο rtl, η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους.