«Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική» υποστηρίζουν σε άρθρο που συνυπογράφουν στην εφημερίδα Figaro ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ Φρανσουά Μπελαμί. Ειδικότερα αναφέρουν ότι θα πρέπει η ΕΕ να αναπτύξει μια στρατηγική για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση η οποία θα βασίζεται σε δύο πυλώνες.
Αφενός, «υπάρχει η ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και αυτό θα γίνει με την παρουσία και την ενίσχυση του δυναμικού της Frontex. Είναι οι φύλακες των συνόρων και της ακτοφυλακής εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίζουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη και ποιος όχι, και όχι η μαφία των λαθρεμπόρων», σημειώνουν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «αυτό συνεπάγεται επίσης ότι επιτρέπεται στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να μπορούν να υψώνουν φυλασσόμενους φράχτες με ευρωπαϊκά κονδύλια σε περίπτωση κρίσης».
Επιπλέον, συνεχίζουν, «πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να επιστρέψουμε ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος». Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο δεν είναι πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά παράνομοι μετανάστες που αναζητούν εργασία, σημειώνουν. Ζητούν επίσης, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων για τις ΜΚΟ που πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης οι οποίοι θα τις υποχρεώνουν να σέβονται το Δίκαιο της θάλασσας.
Ο δεύτερος πυλώνας βασίζεται, όπως αναφέρουν, στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στη βοήθεια που παρέχεται σε όσους χρειάζονται προστασία.
«Η μεταναστευτική κρίση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επίλυσης προβλημάτων στο επίπεδο των 27 και όχι άσκοπες διαμάχες που φέρνουν διχασμό όπως συνέβη στην περίπτωση του Ocean Viking» αναφέρουν Βέρνερ και Μπελαμί.
«Τέλος, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να προλαμβάνει τραγωδίες στη θάλασσα, αποτρέποντας τους μετανάστες από το να πραγματοποιήσουν τη διέλευσή τους. Θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα ύπαρξης ευρωπαϊκών κέντρων προκαταρκτικού ελέγχου εκτός των συνόρων μας, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου πριν τεθούν σε κίνδυνο άτομα που δεν είναι επιλέξιμα. Αυτή η αποκλειστική διαδικασία θα έδινε τέλος στις τραγωδίες που πλήττουν τη Μεσόγειο, ενώ θα άλλαζε αποφασιστικά τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία, δείχνοντας αυστηρότητα και ανθρωπιά» καταλήγουν.