Βέμπερ: Να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ
AP
AP

Βέμπερ: Να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ

Στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, η οποία θα προστατεύει σθεναρά τα σύνορα, αναφέρεται σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως επισημαίνει, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ και, εάν είναι απαραίτητο, όπως προσθέτει, η κατασκευή φράχτη στα εξωτερικά σύνορα, να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενόψει της συζήτησης για τη μετανάστευση στην Ολομέλεια, ο Βέμπερ τόνισε ότι οι φράχτες είναι πάντα η τελευταία λύση, αλλά τους χρειαζόμαστε οπουδήποτε οι συμμορίες εμπορίας προσπαθούν με επιτυχία να παρακάμψουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει επίσης να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να υποβληθούν αιτήσεις ασύλου εκτός ΕΕ.

Η Ομάδα του ΕΛΚ ενέκρινε έγγραφο με τις θέσεις του, στο οποίο περιγράφονται οι προτάσεις πολιτικής της για το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Οι Ευρωπαίοι κουράστηκαν με ατελείωτες συζητήσεις, αναμένουν από την Ευρώπη για να δώσει απαντήσεις και ως εκ τούτου η ΚΟ του ΕΛΚ ενέκρινε ενημερωμένο έγγραφο με τις θέσεις του για τη μετανάστευση », πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ. «Πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική που να προστατεύει σθεναρά τα σύνορα. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και να επιστρέψουμε ουσιαστικά όλους εκείνους που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία» σημείωσε.

Ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναρς, συντονιστής της ΚΟ του ΕΛΚ, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε: «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να μας δίνει τα μέσα για να αντισταθούμε στην απεχθή συμπεριφορά χωρών όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση και χρησιμοποιούν τους ανθρώπους για τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια. Επιπλέον, δεν είναι βιώσιμο να αφήνουμε τις ΜΚΟ να περιπολούν στα νότια θαλάσσια σύνορα.

Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών είναι ευπρόσδεκτη, αλλά χρειαζόμαστε ένα σαφές εγχειρίδιο κανόνων, που ορίζεται από την ΕΕ. Γι' αυτό ζητάμε έναν κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αναζήτησης και ασφάλειας. Κατά την προετοιμασία ενός τέτοιου κώδικα δεοντολογίας, η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλευτεί τον Frontex και τις αρχές του κράτους μέλους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή στο πρώτο στάδιο, και στη συνέχεια άλλους σχετικούς παράγοντες όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» κατέληξε ο κ. Λέναρς.

 

Διαβάστε ακόμα:

T. Θεοδωρικάκος: Από το Σάββατο 600 ειδικοί φρουροί στην Αττική - 35 χλμ νέος φράχτης στον Έβρο