Τέσσερις Βενεζουελάνοι στρατιώτες αυτομόλησαν σήμερα στην Κολομβία, διασχίζοντας δύο γέφυρες στα σύνορα, τα οποία έχουν κλείσει με εντολή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή στη χώρα ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές.
Τρία από αυτά τα μέλη της μπολιβαριανής Εθνοφρουράς ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.
Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τα ΜΜΕ, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε και ένας λοχίας της Εθνοφρουράς ο οποίος διέσχισε μια άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τρεις πρώτοι φρουροί πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας αφού εγκατέλειψαν το όχημα στην πλευρά της Βενεζουέλας, όπου ανασύρθηκε από άλλους στρατιωτικούς, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η αντιπολίτευση και χώρες που υποστηρίζουν το καραβάνι βοήθειας κάλεσαν επανειλημμένα τον στρατό της Βενεζουέλας να αψηφήσει τις εντολές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να μην επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.
Στο μεταξύ, Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν διαδηλωτές σε μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Civilians are trying to push back the GNB near the Santander bridge in Urena#Venezuela #23F pic.twitter.com/WsK5oYtlJ7
— CNW (@ConflictsW) 23 Φεβρουαρίου 2019
Το Καράκας αποφάσισε χθες να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση. «Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.
Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία) έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει το στρατός της Βενεζουέλας.
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει ξαναζήσει. Περισσότεροι από 300.000 Βενεζουελάνοι χρειάζονται τροφή και φάρμακα μετά από χρόνια έλλειψης και υποσιτισμού, σύμφωνα με τον Χουάν Γκουαϊδό, αναφέρει το RTE και σημειώνει πως τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015 εν μέσω της κρίσης και περίπου 5000 Βενεζουελάνοι μεταναστεύουν κάθε μέρα από τη χώρα τους.
Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα σύνορα και με Κολομβία
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διευλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.
«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.
Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ'' αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια.
Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Ο Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.
Τα ανθρωπιστικά φορτία
Στο μεταξύ, η Βραζιλία έχει 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων σε ετοιμότητα να σταλούν στη Βενεζουέλα, αλλά μόλις ένα φορτηγό από τη χώρα αυτή μπόρεσε να φθάσει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.
Οι αρχές της Βενεζουέλας έκλεισαν τα σύνορα για να εμποδίσουν την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, για τη μεταφορά και διανομή της βοήθειας.
Ο στρατηγός των βραζιλιάνικων ένοπλων δυνάμεων Κάρλους Τεϊσέιρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μπόα Βίστα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε ωσότου η Βενεζουέλα να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει να περάσουν τα φορτηγά.
Ο Χουάν Γκουαϊδό δεσμεύεται ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα
Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να μεταβεί στην Κολομβία με τη βοήθεια του στρατού. «Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία», υποστήριξε ο Γκουαϊδό στην πόλη Κουκουτά, στα σύνορα των δύο κρατών.
Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει διατάξει να μην επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν διαθέσει κυρίως οι ΗΠΑ στη χώρα.
Ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο.
«Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία» θα ξεπεραστούν «από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό. Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (...). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.
Ο Γκουαϊδό έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, μαζί με τους οποίους επισκέφθηκε ένα κέντρο συγκέντρωσης της βοήθειας.
Ο Μαδούρο, ο οποίος απορρίπτει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, των ΗΠΑ και της Δύσης καθώς και χωρών της περιοχής να παραιτηθεί, χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας πρόσχημα για να αρχίσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και δεν προτίθεται να επιτρέψει την είσοδό της στη χώρα.
Η έκβαση της αναμέτρησης ουσιαστικά θα κριθεί από τη στάση του στρατού, που φυλάσσει τα σύνορα. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς μετέβη στην Κουκουτά για να επιβλέψει και να υποστηρίξει την επιχείρηση της παράδοσης της βοήθειας, σύμφωνα με το κολομβιάνικο δίκτυο Caracol.
Ο Έιμπραμς κάλεσε τα στελέχη του στρατού της Βενεζουέλας να αισθανθούν την απελπισία των «αδερφών τους» που χρειάζονται τρόφιμα και φάρμακα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε από την πλευρά του προέτρεψε τον στρατό να σταθεί «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ