Στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας προχώρησαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι κυριότεροι σύμμαχοί τους στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία και η Κολομβία, με τους ευρωπαίους ωστόσο να αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο.
Παράλληλα, Βολιβία και Κούβα εκφράζουν τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ η Ρωσία κατακρίνει τη στάση της Δύσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων
«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.
«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (...) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε επίσης.
Έκκληση της Ε.Ε. για προκήρυξη «ελεύθερων» εκλογών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.
«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.
«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.
Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική -- τη Βραζιλία και την Κολομβία -- οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο.
«Τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό, πρέπει να τύχουν (...) απόλυτου σεβασμού», ανέφεραν απλά.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να αναφερθούν ονομαστικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή στην κυβέρνηση του. Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».
«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», επιμένει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.
Η Βραζιλία αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε την Τετάρτη τον Χουάν Γκουαϊδό, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, ως τον πρόεδρο της χώρας αυτής, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου.
«Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα «θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα».
Υπέρ του Γκουαϊδό τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας
Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν την Τετάρτη ότι τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.
Ανακοίνωση της Ομάδας της Λίμας αναφέρει ότι τα 11 από τα 14 κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) τάσσονται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα «προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο».
Το Μεξικό, το οποίο συνεχίζει να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο, δεν υπέγραψε την ανακοίνωση αυτή.
Κατά της στάσης της Δύσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο η Ρωσία
Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου, έκρινε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.
«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ'' αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.
Ο Ερντογάν εκφράζει την υποστήριξή του στον Μαδούρο
«Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», είπε ο Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Καλίν παρέθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter την ετικέτα #WeAreMADURO σε ένδειξη υποστήριξης στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Ερντογάν και ο Μαδούρο διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο στο Καράκας ο Ερντογάν εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στον Μαδούρο όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις ΗΠΑ.
Αλληλεγγύη στην κυβέρνηση του Μαδούρο από Βολιβία και Κούβα
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Παράλληλα, οι Κουβανοί εκφράζουν «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες είχε επίσης εκφράσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της Αβάνας στον Μαδούρο, σύμμαχο της Κούβας, βλέποντας στην ανακοίνωση του Γκουαϊδό μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Βενεζουέλα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo/Fernando Llano