Του Γιάννη Μαντζίκου
Μέρα διαδηλώσεων ξημερώνει σήμερα στη Βενεζουέλα, όπου ο Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος έγινε δεκτός ως ήρωας από τους οπαδούς μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, θα τεθεί επικεφαλής χιλιάδων πολιτών που θα διατρανώσουν, μια ακόμα φορά,την αντίθεση τους στο καθεστώς Μαδούρο.
Τα όργανα» όμως άρχισαν από τη Πέμπτη όταν το σύνολο σχεδόν της χώρας βυθίστηκε στο σκοτάδι με μεγάλες πόλεις να μένουν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η διακοπή η οποία περιγράφηκε από έναν δημοσιογράφο ως «εθνικό μπλακάουτ» έπληξε 15 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας. Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε και πολλοί άνθρωποι στο κέντρο του Καράκας χρειάστηκε να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς τα λιγοστά λεωφορεία στους δρόμους γέμισαν ασφυκτικά. Άμεσα σχεδόν, ο Μαδούρο μέσω του Υπουργού Ενέργειας Λουίς Μόττα Nτομίνγκεζ... τα έριξε στο σαμποτάζ λέγοντας ότι «ευθύνονται οι οπαδοί του Γκουαϊδό».
Η αλήθεια βέβαια είναι κάπως διαφορετική, με δεδομένο ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπόρεσε να...ξεφύγει από τα σοσιαλιστικά πειράματα της μπολιβαριανής επανάστασης. Η εταιρεία ηλεκτρισμού Corpoelec προέκυψε το 2007 μετά την συγχώνευση κρατικών και ιδιωτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα όμως μόνο το 2018 να σημειωθούν πάνω από 8.000 διακοπές ρεύματος.
Την περασμένη Τρίτη άλλωστε ο Γκουαϊδό κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων, ανάμεσα τους και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA, έκανε λόγο για «απεργίες που θα παραλύσουν το καθεστώς» χωρίς ωστόσο να αναφερθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Στην συνάντηση οι συνδικαλιστές πρότειναν μέτρα για την «αναστήλωση» των εταιρειών, ζητώντας παράλληλα επαναπρόσληψη όσων απολύθηκα για πολιτικούς λόγους.
Στον αντίποδα, ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους οπαδούς του να λάβουν μέρος σε «αντι-ιμπεριαλιστική» διαδήλωση και αυτός... για σήμερα. Ο Μαδούρο μάλιστα τόνισε πως διάλεξε αυτή την ημερομηνία ως «επέτειο» από τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα στο οποίο η Βενεζουέλα αναγνωριζόταν «ως άμεση και ασυνήθιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρίσκεται τις τελευταίες μέρες υπό πίεση από μερίδα σκληροπυρηνικών οπαδών του για το γεγονός ότι δεν συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, θέμα που προκάλεσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», έντονες διχογνωμίες στο επιτελείο του. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Ντιοσντάδο Καμπέλο, πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, διαφώνησε έντονα με τα αδέλφια Ροντρίγκεζ, Χόρχε και Ντέλσι, υπουργό Επικοινωνιών και αντιπρόεδρο, αντιστοίχως, με τον μεν Καμπέλο να τάσσεται υπέρ της σύλληψης και τους Ροντρίγκεζ κατά.
Με φόντο τα παραπάνω, αναμένονται και νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον αφού το γραφείο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον με ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο «για καθεστώς παρατήρησης προς οικονομικές οντότητες που συμβάλλουν στις συναλλαγές του Μαδούρο».
AP Photo