Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει εντοπίσει νέο εχθρό στο πρόσωπο του δικαστικού σώματος της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι επικριτές της καταγγέλλουν ως «επικίνδυνες» τις πολιτικές επιθέσεις της, οι οποίες θυμίζουν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.
Ενώ η Μελόνι έχει κερδίσει διεθνή αξιοπιστία με τη μετριοπαθή ρητορική της και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, στο εσωτερικό της χώρας της έχει ακολουθήσει μια πιο σκληρή ατζέντα, προχωρώντας σε αύξηση της επιρροής της στους θεσμούς της χώρας.
Όπως αναφέρει το POLITICO, από τους δημοσιογράφους και τους διανοούμενους που παρακολουθούν τις ενέργειές της, μέχρι τους δικαστές που αποφαίνονται κατά των πολιτικών της, η Μελόνι επιτίθεται συστηματικά στους αντιπάλους της, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως το θύμα σε μια ευρύτερη κυβερνητική εκστρατεία κατά της.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους επικριτές - αυτούς που διαφωνούν ή ακόμη και απλώς αυτούς που εφαρμόζουν τους υπάρχοντες νόμους - σε αντιφρονούντες», δήλωσε στο POLITICO ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ένας διάσημος αγωνιστής κατά της Μαφίας.
Τη Δευτέρα (11/11), δικαστήριο της Ρώμης διέταξε ότι επτά Αιγύπτιοι και Μπαγκλαντεσιανοί αιτούντες άσυλο που κρατούνται σε κέντρο μετανάστευσης στην Αλβανία πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην Ιταλία, αμφισβητώντας για δεύτερη φορά τη ναυαρχίδα της συμφωνίας της Μελόνι με τα Τίρανα για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης.
Στις 18 Οκτωβρίου, το δικαστήριο της Ρώμης αποφάνθηκε κατά της κράτησης άλλων μεταναστών από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο στην Αλβανία, μια απόφαση την οποία η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατήγγειλε ως «επιζήμια».
«Είναι πολύ δύσκολο να εργάζεσαι και να προσπαθείς να δώσεις απαντήσεις σε αυτό το έθνος, όταν αντιμετωπίζεις την αντίθεση ενός μέρους των θεσμών που θα έπρεπε να βοηθήσουν να δοθούν λύσεις σε ζητήματα», δήλωσε η Μελόνι αναφερόμενη στην απόφαση του δικαστηρίου.
Σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, η σκληρή ρητορική της Μελόνι θα μπορούσε να αποδειχθεί στην πραγματικότητα μια έξυπνη πολιτική στρατηγική, παρά τις επικρίσεις που δέχεται.
Εξοργισμένοι δικαστές
Μετά την ένσταση της Μελόνι, ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, Μάρκο Παταρνέλο έστειλε μήνυμα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους συναδέλφους δικαστές, στο οποίο χαρακτήριζε τις επιθέσεις της ως «επικίνδυνες» και ζητούσε από το δικηγορικό σώμα να παραμείνει ενωμένο.
Τμήματα του ηλεκτρονικού μηνύματος δημοσιεύθηκαν αργότερα από την εφημερίδα Il Tempo και αναρτήθηκαν από τη Μελόνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως, κατά την άποψή της, «απόδειξη» ότι μέρος του δικαστικού σώματος της Ιταλίας συνωμοτεί εναντίον της.
Η Mελόνι τόνισε ότι δεν επέκρινε τόσο την απόφαση του δικαστηρίου όσο το ίδιο το δικαστήριο επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της.