Καταφύγιο σε Ρώσους ολιγάρχες που έχουν στριμωχτεί από τις δυτικές κυρώσεις και στο χρήμα τους προσφέρουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, αν και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg.
Αναφερόμενο στην περίπτωση του Αντρέι Μελνιτσένκο, του οποίου η εταιρεία παραγωγής άνθρακα και η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων άνοιξαν, όπως αναφέρεται υποκαταστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ μετέφερε εκεί και το γιωτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.
Τα ΗΑΕ είναι ένα από τα τρία έθνη της Μέσης Ανατολής που έχουν αναδειχθεί ως μαγνήτες για τους πλούσιους της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ήδη δημοφιλής στους Ρώσους που αναζητούν θερμότερα κλίματα, η Τουρκία και, σε μικρότερο βαθμό, το Ισραήλ, έχουν γίνει επίσης προορισμοί.
Ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποκόπηκαν από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT λόγω κυρώσεων, Ρώσοι επιχειρηματίες κατόρθωσαν να μεταφέρουν χρήματα μέσω μικρότερων τραπεζών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, σύμφωνα με τραπεζίτες, δικηγόρους και αξιωματούχους με γνώση των κινήσεων. Τέλος, αναφέρεται πως ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ΗΑΕ και η Τουρκία είχαν αξιολογηθεί ως χώρες που δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη ροή «μαύρου» χρήματος.
«Η νεοανακαλυφθείσα προθυμία των συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο ακολουθεί χρόνια έντονων δυσαρέσκειών που επιδεινώνονται από την ανησυχία για την υφέρπουσα αμερικανική αποδέσμευση. Το βάθος των ρωγμών αποκαλύφθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία, με τους συμμάχους των ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να συμμετέχουν στην εκστρατεία κατά της Ρωσίας με τις δικές τους κυρώσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι βασικοί εταίροι στη Μέση Ανατολή να κάνουν πίσω.», αναφέρει το Bloomberg εξηγώντας πως γίνεται αυτό σε χώρες επιρροής της Ουάσινγκτον.