Την πρόθεσή τους να υπογράψουν μέχρι το τέλος του έτους, στην 65η επέτειο της εκεχειρίας του 1953, μια συνθήκη ειρήνης με την οποία θα τερματίζεται και επισήμως ο Πόλεμος της Κορέας, έκαναν γνωστή ο Μουν Τζάε-ιν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, μετά τη σημερινή τους ιστορική συνάντηση -την τρίτη ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, μετά από εκείνες του 2000 και του 2007.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο και, έτσι, μια νέα εποχή ειρήνης έχει ξεκινήσει», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι δύο. Σε αυτό, επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εργαστούν με στόχο «την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».
Η θετική εικόνα που επικράτησε ανοίγει τον δρόμο ώστε η σημερινή συνάντηση να έχει και συνέχεια. Ήδη, από σήμερα κιόλας, αναμένεται να ενταθούν οι προετοιμασίες ώστε να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο ο Κιμ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλωστε είχε δώσει την «ευλογία» του στις συνομιλίες κορυφής ανάμεσα στις δύο Κορέες. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ το ερχόμενο φθινόπωρο -και εκεί, αν όλα πάνε καλά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπογραφεί και επισήμως η συνθήκη ειρήνης.
Ωστόσο, παρά τις ελπίδες που γεννά η σημερινή συνάντηση, τίποτε από αυτά δεν εγγυάται την ομαλοποίηση της κατάστασης. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή αντίστοιχες «υποσχέσεις» είχαν δοθεί και κατά τις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής, για να αποδειχθούν τελικώς κενό γράμμα. Και δεύτερον, επειδή η «παρτίδα» της Κορέας δεν θα κριθεί κυρίως στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ (έστω κι αν η γνώμη και η στάση τους παίζει καθοριστικό ρόλο), αλλά στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.
Με άλλα λόγια: Εάν δεν τα βρουν οι ΗΠΑ με την Κίνα, τότε οι σημερινές εξαγγελίες δεν θα έχουν πρακτικά νόημα.
Γ.Π.