Στις κάλπες καλούνται σήμερα 1,8 εκατ. πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για να επιλέξουν έναν από τους τρεις υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς και διαφοράς μεταξύ τόσο των υποψηφίων, όσο και και πολιτών, ενώ ζητούμενο παραμένει η προσέλευση του εκλογικού σώματος που εμφανίζει σημάδια απάθειας και αδιαφορίας.
Το διχασμό ανάμεσα στο εκλογικό σώμα για τη συμφωνία των Πρεσπών καταγράφει και το πρακτορείο Reuters εκτιμώντας ότι πιθανότητα να χρειαστεί η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου, στις 5 Μαΐου για την ανάδειξη προέδρου, που απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Σήμερα Κυριακή, στον πρώτο γύρο για την εκλογή προέδρου, απαιτείται να συμπληρώσει ένας υποψήφιος το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο.
Αν και στο δεύτερο γύρο όμως η συμμετοχή είναι κάτω του 40%, που είναι ιδιαίτερα πιθανό, τότε οι εκλογές ακυρώνονται, πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, και προκηρύσσονται νέες εκλογές.
Το SDSM του Ζ. Ζάεφ αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος του, το αλβανικό DUI, στηρίζουν τον Στέβο Πεντάροφσκι, το VMRO-DPMNE την καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης τον Μπλέριμ Ρέκα. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Στέβο Πενταρόφσκι, τον οποίο υποστηρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βόρειας Μακεδονίας, έχει μικρό προβάδισμα με 28,8%.
Αν η εκλογική αναμέτρηση χαθεί για τον κ. Ζάεφ, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στις σχέσεις με την Ελλάδα, διότι, καθώς το VMRO-DPMNE και η υποψήφιά του - η οποία στην τελευταία δημοσκόπηση στη Βόρεια Μακεδονία, ήταν δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Πενταρόφσκι - είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αποφύγουν να θέσουν θέμα ακύρωσης της, αλλά αντιθέτως θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν την χρήση των όρων «Μακεδονία-Μακεδόνας-μακεδονικός», ώστε ντε φάκτο και εκμεταλλευόμενοι την ανοχή που δείχνει η Αθήνα να επιβάλουν διπλή ονομασία...
Να σημειωθεί ότι ο ρόλος του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι κατά κύριο λόγο συμβολικός, αλλά είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπογράφει τους νόμους που περνούν από το κοινοβούλιο.
Διαβάστε ακόμα: Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Τα μυστικά της κάλπης και η... διπλή ονομασία