H Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία διατρέχει κίνδυνο να εκδιωχθεί από την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές στην Κυριακή έπειτα από σχεδόν δεκαέξι χρόνια, αναμένει μάχη με οριακή έκβαση εναντίον των βασικών της αντιπάλων, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
«Βλέπουμε στους αριθμούς των δημοσκοπήσεων ότι θα είναι αμφίρροπη κούρσα. Ήταν πάντα σαφές σε μας πως θα ήταν φωτοφίνις», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Μπλούμε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες Τετάρτη.
Το CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Τα δύο κόμματα συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες. Το CSU είναι ωστόσο ενεργό μόνο στη Βαυαρία, ενώ το CDU σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Επί του παρόντος, η Χριστιανική Ένωση κυβερνά την ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης έχοντας σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά οι δύο παρατάξεις δίνουν μολαταύτα σκληρή προεκλογική μάχη.
Το SPD και ο υποψήφιός του για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, βρίσκονται μπροστά τρεις μονάδες από τα CDU/CSU σύμφωνα με τις τρεις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με μόλις τέσσερις ημέρες να απομένουν ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες.
Ο κ. Μπλούμε δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι μόνο αν έρθει πρώτη η κεντροδεξιά θα θεωρήσει πως έχει καθαρή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση: «Θέλουμε να κερδίσουμε την καγκελαρία», είπε.
Τρικομματική η επόμενη κυβέρνηση;
Εάν η συντηρητική παράταξη συγκεντρώσει, όπως υποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, ποσοστό λίγο πάνω από το 20% των ψήφων, θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βαρύ χτύπημα. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, CDU/CSU είχαν λάβει το 32,9% των ψήφων.
Αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, πιθανόν θα χρειαστεί μια περίοδος αρκετών εβδομάδων – αν όχι μηνών – για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κόμματα για τους ρόλους στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τρικομματική.
Το 2017, χρειάστηκαν πεντέμισι μήνες για να συναφθεί η συμφωνία για τον σχηματισμό του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού των CDU/CSU και του SPD.
Ο υποψήφιος των συντηρητικών για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να κερδίσει πόντους κατηγορώντας το SPD πως θέλει να σχηματίσει συνασπισμό με τη συμμετοχή του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).
Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει σχεδόν απόλυτα βέβαιο πως οι Πράσινοι θα είναι μέρος του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν επικρατήσει.