Νέα κυβέρνηση μειοψηφίας παρουσίασε τη Δευτέρα (1/7) ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σχεδόν έναν μήνα μετά τις νιοστές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα η οποία βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση τα τελευταία χρόνια.
«Λάβαμε υπόψη την προτίμηση των συμπατριωτών μας που μας έφεραν στην πρώτη θέση» στις εκλογές αυτές. «Το να αρνηθούμε την εντολή που μας ανέθεσαν δεν θα ήταν ούτε έντιμο, ούτε υπεύθυνο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπορίσοφ, καλώντας τα άλλα κόμματα να τον στηρίξουν ώστε να αποφευχθεί «το απόλυτο χάος».
Ο Μπορίσοφ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2021 μετά το κύμα των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής του, δεν θα επιστρέψει στην πρωθυπουργία. Πρότεινε για το αξίωμα αυτό τον Ρόσεν Ζελιάζκοφ, 56 ετών, έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι το κοινοβούλιο θα δώσει την έγκρισή του. Το κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει και να προχωρήσει σε ψηφοφορία πριν από την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι το συντηρητικό κόμμα Gerb, που κέρδισε τις εκλογές της 9ης Ιουνίου εξέλεξε μόνο 68 βουλευτές, σε σύνολο 240. Η κυβέρνηση που προτείνει το Gerb θα πρέπει επομένως να εξασφαλίσει τη στήριξη των 46 βουλευτών του κινήματος MDL της τουρκικής μειονότητας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ντέλιαν Πεέφσκι, ένας πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο συνιδρυτής του νέου, φιλορωσικού κόμματος Velichie («Μεγαλείο»), Ιβελίν Μιχαΐλοφ, κάλεσε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) τους 13 βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ. Στη συνέχεια, όμως, διέψευσε την ανάρτηση, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο λογαριασμός του χακαρίστηκε.
Τα άλλα κόμματα αρνούνται να στηρίξουν το Gerb, η εικόνα του οποίου αμαυρώθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς. Ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να είναι βραχύβια, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και άλλα νομοσχέδια ώστε να μπορέσει η χώρα να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και να συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2026.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια στη Βουλγαρία διεξάγονταν αλλεπάλληλες βουλευτικές εκλογές, χωρίς να επιλύεται η πολιτική κρίση. Τον Ιούνιο του 2023 συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και σχημάτισαν μια φιλοδυτική κυβέρνηση, όμως αυτή η συνεννόηση διήρκησε μόνο εννέα μήνες. Οι τελευταίες εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, σημαδεύτηκαν από την υψηλότερη αποχή που έχει καταγραφεί από το 1989, αφού μόλις το 34% των Βουλγάρων προσήλθε στις κάλπες.