Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναγκάστηκε τη Δευτέρα σε μια «ταπεινωτική» αναδίπλωση, σε λιγότερο από ένα μήνα που βρίσκεται στην εξουσία, παίρνοντας πίσω τη μείωση στον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, γεγονός που πυροδότησε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δυσαρέσκεια στο κόμμα της.
Η λίρα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου και η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει για να αποτρέψει την κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Οι Βρετανοί Συντηρητικοί που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μπέρμιγχαμ για το ετήσιο συνέδριό τους εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι, ανήσυχοι και μπερδεμένοι μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης για την αμφιλεγόμενη μείωση των φόρων.
Το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο υπό την ηγεσία της Λιζ Τρας, η οποία δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα στην πρωθυπουργία και ήδη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Στο συνεδριακό κέντρο «επικρατεί μεγάλη νευρικότητα, πρέπει να το παραδεχτούμε», είπε ο Γκρέιαμ Μπάρτζις, βουλευτής που εκλέγεται στη νότια Αγγλία.
Η Σάρα Σμιθ, η οποία εκλέγεται επίσης στη νότια Αγγλία και συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στα συνέδρια του κόμματος, παρατηρεί ότι το κλίμα «δεν είναι και πολύ εύθυμο» αλλά «μάλλον υπάρχει νευρικότητα», σε σύγκριση με άλλες εποχές.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, η εντυπωσιακή αναδίπλωση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εγκαταλείπει το αρχικό σχέδιό του να καταργήσει τον υψηλό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ένα μέτρο που είχε παρουσιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του «μίνι προϋπολογισμού» και είχε δεχτεί πολλές επικρίσεις.
Το μέτρο αυτό «ήταν ένα πολύ-πολύ σοβαρό λάθος», σχολίασε ο Γκρέιαμ Μπάρτζις. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη συντηρητική ιδεολογία», πρόσθεσε, αναπολώντας το ρητορικό ταλέντο του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι, με αφορμή αλλεπάλληλα σκάνδαλα.
Από την κατάργηση του υψηλού συντελεστή 45% θα επωφελούνταν όσοι κερδίζουν περισσότερες από 150.000 λίρες ετησίως. «Οι μικρομεσαίοι είναι αυτοί που έφτιαξαν αυτό το κόμμα, οι μικρομεσαίοι τους εξέλεξαν, πρέπει να θυμούνται πάνω απ’ όλα ποιος τους έφερε στην εξουσία», συνέχισε ο πολιτικός. «Ανησυχώ (…) και ελπίζω ότι θα αντιληφθούν τι έκαναν και θα το διορθώσουν, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο» γιατί σε διαφορετική περίπτωση σε δύο χρόνια (σ.σ. στις εκλογές) «οι Συντηρητικοί θα πατώσουν», πρόσθεσε ο Μπάρτζις.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα προηγείται των Συντηρητικών κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες.
Θα καταφέρει άραγε η Λιζ Τρας να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τις εκλογές του 2024; «Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν, δεν ξέρω», είπε ο Μπάρτζις.
«Δύο χρόνια, είναι πολύς καιρός στην πολιτική», είπε από την πλευρά του ο 24χρονος Νικ Γουόρεν, που έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Τρας και πιστεύει ότι θα ανακάμψει. «Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα» μέχρι τις εκλογές, τόνισε. Για τη σημερινή αναδίπλωση της κυβέρνησης ο Γουόρεν πιστεύει πως «είναι καλό ότι η κυβέρνηση άκουσε τη χώρα και τι θέλει ο κόσμος» αν και «το κακό έγινε».
«Έχουμε προβλήματα όσον αφορά την ηγεσία. Ποιος ανακοινώνει κάτι τέτοιο και αλλάζει γνώμη από τη μια μέρα στην άλλη;», δήλωσε εμφανώς προβληματισμένη η Σάπνα Τσάντα, μια ακτιβίστρια 49 ετών.
Κάποιοι ωστόσο είναι απογοητευμένοι με την αναδίπλωση επειδή ήθελαν να εφαρμοστεί το μέτρο. Η Έλεν Μάγιερ, 50 ετών, που αυτοχαρακτηρίζεται φιλελεύθερη, εξήγησε ότι στις ομάδες που παρακολουθεί στο Whatsapp το αμφιλεγόμενο μέτρο έχαιρε υποστήριξης. «Θέλω να ακούσω τη Λιζ να παρουσιάζει τις ιδέες της για την ανάπτυξη. Θέλω να τελειώνουμε» με πράγματα όπως το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050 επειδή «μας καταστρέφουν», εξήγησε, υιοθετώντας τις ιδέες μιας συνιστώσας του κόμματος που ανησυχεί περισσότερο για την οικονομία παρά για το περιβάλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters