Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, που κατασκευάζει τα νομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ηλεκτρονικά απόβλητα για να εξάγει χρυσό από αυτά.
Η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο βιομηχανικό εργοστάσιο στο χώρο της στο Llantrisant στην Ουαλία για να αφαιρέσει το πολύτιμο μέταλλο από παλιές πλακέτες κυκλωμάτων.
Ο χρυσός αρχικά χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων και αργότερα θα κατασκευαστεί σε αναμνηστικά νομίσματα.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, που περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από παλιά τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι τηλεοράσεις, είναι ένα ταχέως αυξανόμενο πρόβλημα - ο ΟΗΕ λέει ότι 62 εκατομμύρια τόνοι πετάχτηκαν το 2022.
Πώς γίνεται η επεξεργασία
Στο εργοστάσιο Royal Mint, σωροί από πλακέτες κυκλωμάτων τροφοδοτούνται στη νέα εγκατάσταση. Αρχικά, θερμαίνονται για να αφαιρέσουν τα διάφορα συστατικά τους. Στη συνέχεια, η σειρά των αποκολλημένων πηνίων, των πυκνωτών, των ακίδων και των τρανζίστορ κοσκινίζονται, ταξινομούνται, κόβονται σε φέτες και κόβονται σε κύβους καθώς κινούνται κατά μήκος ενός μεταφορικού ιμάντα. Οτιδήποτε έχει χρυσό μέσα παραμερίζεται.
Τα φορτωμένα με χρυσό κομμάτια πηγαίνουν σε ένα χημικό εργοστάσιο και εκεί οποθετούνται σε ένα χημικό διάλυμα που διοχετεύει τον χρυσό στο υγρό. Αυτό στη συνέχεια φιλτράρεται, αφήνοντας πίσω του μια σκόνη. Φαίνεται αρκετά ασυνήθιστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθαρός χρυσός – χρειάζεται απλώς να θερμανθεί σε φούρνο για να μετατραπεί σε ένα αστραφτερό ψήγμα.
Τέσσερις χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων θα πρέπει να παράγουν έως και 450 κιλά χρυσού, αξίας περίπου 27 εκατ. λιρών σε τρέχουσες τιμές.
Αυτή η στροφή στον κλάδο των αποβλήτων είναι μια μεγάλη αλλαγή για το Royal Mint.
Καθώς η χρήση μετρητών μειώνεται, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένας νέος τρόπος για την κρατική εταιρεία να βγάλει χρήματα - και να σώσει θέσεις εργασίας.