Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανίδα ομόλογός του Πρίτι Πατέλ θα «δημιουργήσει ένα είδος προξενείου» στο Καλαί, όπου έφτασαν χθες Τετάρτη «πολλές δεκάδες» Ουκρανοί πρόσφυγες.
Αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους «πολλές δεκάδες Ουκρανοί έχουν φτάσει από χθες στο Καλαί και μπροστά από τη σήραγγα (της Μάγχης) ή στο λιμάνι» με στόχο να φτάσουν στις οικογένειές τους στη Βρετανία, εξήγησε ο Νταρμανέν μιλώντας στον γαλλικό σταθμό France Inter.
Συνολικά «περίπου 800 Ουκρανοί» έχουν φτάσει στη Γαλλία από την αρχή του πολέμου, «μερικές φορές με στόχο να περάσουν στην Ισπανία ή την Αγγλία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Ο Νταρμανέν επεσήμανε ότι η Βρετανίδα ομόλογός του Πατέλ συμφώνησε να δημιουργηθεί «ένα είδος προξενείου στο Καλαί» και να σταλεί εκεί ένας Βρετανός πρόξενος ώστε να διευκολύνει την παροχή αδειών εισόδου στους πρόσφυγες.
Το Παρίσι είχε ζητήσει την Τρίτη από το Λονδίνο να χαλαρώσει τους όρους παροχής βίζας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, φοβούμενο ότι πολλές οικογένειες θα εγκλωβιστούν στη βόρεια Γαλλία.
Από τη Δευτέρα μια εννιαμελής οικογένεια Ουκρανών, που έφτασε οδικώς στο Καλαί με στόχο να περάσει στη Βρετανία χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει επειδή δεν διέθετε βίζα, διαμένει σε ένα κέντρο νεότητας το οποίο της διέθεσε η δήμαρχος της πόλης Νατασά Μπουσάρ.
Η βρετανική κυβέρνηση, που έχει δεχθεί επικρίσεις για την έλλειψη γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες, χαλάρωσε την Τρίτη τους όρους για την παροχή βίζας στους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι άδειες εισόδου, που αρχικά δίνονταν σε «άμεσα» μέλη της οικογένειας όπως σύζυγοι, πλέον χορηγούνται και σε άλλα μέλη, όπως «γονείς, παππούδες, ενήλικα παιδιά, αδελφούς και αδελφές», επεσήμανε η Πατέλ.
Για τους Ουκρανούς που δεν διαθέτουν οικογένεια στη Βρετανία μπορούν να εγγυηθούν άτομα, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή εταιρείες.