Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει να παραχωρήσει διευρυμένα δικαιώματα παραμονής σε 300.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ που κατέχουν διαβατήρια "ειδικού σκοπού" με αφορμή την νομοθεσία που προωθεί το Πεκίνο για την εθνική ασφάλεια, μια κίνηση που έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις σχέσεις της Κίνας με τη Δύση.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ Ρααμπ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει το καθεστώς για τους κατόχους του Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO). «Όπως γνωρίζετε οι κάτοχοι του διαβατηρίου αυτού έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Βρετανία μόνο έξι μήνες, ωστόσο υπό το πρίσμα των εξελίξεων, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει» τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη κίνηση από την Βρετανία είχε γίνει το 1972, όταν ο δικτάτορας της Ουγκάντα Ιντι Αμίν αποφάσισε εν μια νυκτί να διατάξει την απέλαση 30.000 πολιτών ασιατικής καταγωγής. Η τότε συντηρητική κυβέρνηση παραχώρησε ως απάντηση διευρυμένα δικαιώματα παραμονής σε 28.000 ανθρώπους.
Νωρίτερα είχε εκδοθεί μια κοινή δήλωση κατά της Κίνας για την πρόθεση της να αλλάξει το status quo στο Χόνγκ Κονγκ από την Αυστραλία, τον Καναδά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
«Το Χονγκ Κονγκ μεγαλούργησε ως φάρος της ελευθερίας για πολλά χρόνια» ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των χωρών η όποια τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο υπό εφαρμογή νόμος παραβιάζει την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «Οι ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ θα βρεθούν σε κίνδυνο» με τον νόμο που προωθείται την ώρα που η αυτονομία της περιοχής έχει πια διαβρωθεί.
«Η απόφαση της Κίνας να επιβάλλει έναν νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984» αναφέρουν εν κατακλείδι οι παραπάνω χώρες.
AP Photo/Vincent Yu