Οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές για να μην χρησιμοποιούν σε ώρες αιχμής τις ενεργοβόρες συσκευές τους, όπως τα πλυντήρια ρούχων, δίνουν οι βρετανικές αρχές, προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος. Ο πληθωρισμός καλπάζει στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Όσοι Βρετανοί υιοθετήσουν τέτοιες συμπεριφορές, θα επιβραβεύονται οικονομικά, σύμφωνα με πληροφορίες εφημερίδων, που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από την εταιρεία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης ESO, λαμβάνοντας έως και 6 στερλίνες (7 ευρώ) ανά κιλοβατώρα χρήσης σε ώρες που δεν είναι αιχμής, χρησιμοποιώντας λιγότερο πλυντήρια ρούχων, πιάτων, σεσουάρ ή κονσόλες βιντεοπαιγνιδιών από τις 17:00 ως τις 20:00.
"Αναπτύσσουμε μια νέα υπηρεσία από την οποία θα μπορούν να ωφεληθούν οι καταναλωτές αυτόν τον χειμώνα και θα δώσουμε προσεχώς επιπλέον πληροφορίες", δήλωσε εκπρόσωπος της ESO. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times, η εταιρεία διαχείρισης θα θέσει την ιδέα αυτή στη διάθεση της ρυθμιστικής αρχής του τομέα, της Ofgem, ελπίζοντας ότι θα αρχίσει να υλοποιείται ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Η αποκάλυψη του σχεδίου αυτού γίνεται την ώρα που αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για την ενεργειακή κατάσταση της Βρετανίας τον χειμώνα που έρχεται, μολονότι ο υπουργός Οικονομίας Νάντιμ Ζαχάουι απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Εν μέσω πετρελαϊκού σοκ και κυρίως κρίσης φυσικού αερίου, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένονται δραστικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες.
Η Βρετανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους ιδιώτες αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε ετήσια βάση τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ο μέσος λογαριασμός ενέργειας ανά νοικοκυριό μπορεί ως εκ τούτου να φτάσει τις 6.000 στερλίνες ετησίως, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, ήτοι σχεδόν το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στη Βρετανία.
Την Παρασκευή ο τομέας υγείας προειδοποίησε ότι μια "ανθρωπιστική κρίση" βρίσκεται στον ορίζοντα, καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κινδυνεύουν να είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στην θέρμανση του σπιτιού τους ή την διατροφή τους αυτόν τον χειμώνα.
Καλπάζει ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός έφτασε ήδη στο 10,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, που συνιστά ποσοστό ρεκόρ 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να ξεπεράσουν το 13% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας. Στα μέσα Αυγούστου, ο ενεργειακός τομέας στη Βρετανία κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει "γρήγορα" τις ενισχύσεις στους καταναλωτές λόγω της έκρηξης των τιμών ενέργειας.
Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγου της αμερικανικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στη Βρετανία στις αρχές του 2023 θα κορυφωθεί στο 18%. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πληθωρισμός ήταν τελευταία φορά πάνω από 18% το 1976.
Ωστόσο ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρέπεμψε το θέμα αυτό στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία. Το αποτέλεσμα της κούρσας στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος για τη διαδοχή του θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.
Η Λιζ Τρας, που είναι το φαβορί, τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας, ενώ ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίζει "ηθική ευθύνη" να δοθούν περισσότερες άμεσες ενισχύσεις στους καταναλωτές, την ώρα που η δημόσια επιδότηση ανέρχεται σήμερα σε 400 στερλίνες ετησίως.
Τέλος στο πότισμα με λάστιχο
Υπενθυμίζεται ότι από τις 24 Αυγούστου η Thames Water, η εταιρεία ύδρευσης που εξυπηρετεί πελάτες εντός και πέριξ της βρετανικής πρωτεύουσας, απαγορεύει στους πελάτες της τη χρήση λάστιχου ποτίσματος, επικαλούμενη την παρατεταμένη ξηρασία.
Πριν από την Thames Water κι άλλες εταιρείες στην Αγγλία είχαν εισαγάγει την απαγόρευση αυτή, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη της χρήσης λάστιχου ποτίσματος από τους πελάτες τους για να ποτίζουν τους κήπους τους, να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν φουσκωτές πισίνες.