Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κρίνει αυτήν την εβδομάδα πόσο γρήγορα μπορεί να εξέλθει η Αγγλία από το λοκντάουν που έχει επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, αλλά ο απολογισμός των νεκρών και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλοί, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλες χώρες στον κόσμο για τη χορήγηση πιστοποιητικών εμβολιασμού στους Βρετανούς ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
«Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα», σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News σχετικά με lockdown. «Όλοι θέλουμε να εξέλθουμε από αυτό το ταχύτερο που μπορούμε με ασφάλεια, και είναι σημαντικά και τα δύο, και η ταχύτητα και η ασφάλεια», υπογράμμισε.
«Το θέμα είναι να κριθεί πόσο γρήγορα και με ασφάλεια, πόσο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια. Αυτή είναι η κρίση που θα κάνουμε αυτήν την εβδομάδα, κοιτάζοντας τα δεδομένα, ενόψει του καθορισμού από τον πρωθυπουργό του οδικού χάρτη, στις 22 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
«Επομένως αυτές είναι οι κρίσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα», συνέχισε.
Η Βρετανία έχει σήμερα τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στον κόσμο, ο οποίος ανέρχεται αυτήν την στιγμή σε 117.166, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.
Πιστοποιητικά Εμβολιασμού
Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλες χώρες στον κόσμο για την χορήγηση στους Βρετανούς πιστοποιητικών που να δείχνουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε χώρες που τα ζητούν.
«Γίνεται αυτή η διεθνής εργασία διότι αν άλλες χώρες ζητούν (απόδειξη εμβολιασμού) θέλουμε να επιτρέψουμε στους Βρετανούς να μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.
«Θέλουμε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε αυτού του είδους την πιστοποίηση εμβολιασμού, αλλά δεν είναι κάτι που προγραμματίζουμε να εισαγάγουμε εδώ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ένα λεγόμενο διαβατήριο εμβολιασμού δεν είναι κάτι που θα ζητείται για να έχει κάποιος πρόσβαση σε υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Χάνκοκ σημείωσε παράλληλα ότι το νέο σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχείο για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από 33 χώρες, που βρίσκονται στον «κόκκινο κατάλογο», δείχνει να λειτουργεί ομαλά λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του σήμερα.
Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε νέα απαίτηση βάσει της οποίας οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία από 33 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, θα οφείλουν να τηρήσουν καραντίνα 10 ημερών σε δωμάτιο ξενοδοχείου σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η είσοδος στη χώρα νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.
«Από τις 06:30, όταν έλαβα την τελευταία ενημέρωση, το σύστημα αυτό λειτουργεί ομαλά, συνεργαζόμαστε με τα αεροδρόμια και με την μεθοριακή δύναμη για να διασφαλίσουμε ότι όλοι γνωρίζουν τη διαδικασία», δήλωσε ο Χάνκοκ στον Times Radio.
«Σήμερα το πρωί δείχνει να λειτουργεί ομαλά», πρόσθεσε.
Πρόγραμμα Εμβολιασμού
Η Βρετανία αναμένει η εβδομαδιαία προμήθειά της εμβολίων κατά της COVID-19 να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να χορηγεί στον κόσμο την πρώτη δόση του εμβολίου την ώρα που αρχίζει επίσης να χορηγεί την δεύτερη δόση, σημείωσε ο Χάνκοκ παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στον BBC Radio.
«Ελπίζουμε όντως ότι η συνολική ποσότητα της εβδομαδιαίας προμήθειας θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς η παραγωγή γίνεται γρηγορότερη και αυτό είναι στο σχέδιο», σημείωσε.
«Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι να φτάσουμε να προσφέρουμε σε όλους όσοι βρίσκονται στις κατηγορίες 1 ως 9 μιας δόσης ως τα τέλη του Απριλίου και ταυτοχρόνως να κάνουμε τις δεύτερες δόσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Το παγκοσμίως μεγαλύτερο και γρηγορότερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία θεωρείται ως η μεγαλύτερη πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την πανδημία της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη κρίση της μετά την Μεγάλη Ύφεση και ανατρέψει την φυσιολογική ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Το Ισραήλ έχει τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής στην διάθεση των εμβολίων σε αναλογία με τον πληθυσμό του και έπονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Μπαχρέιν.