Την πρώτη της προεκλογική διαδικασία οργανώνει η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος, σε κλειστό κύκλο των βουλευτών, στους οποίους θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους με 20λεπτες ομιλίες, οι έξι από τους δέκα υποψήφιους για την διαδοχή της ηγεσίας, Μάικλ Γκοβ, υπουργός Περιβάλλοντος, Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, πρώην υπουργός Brexit, Μαρκ Χάρπερ, βουλευτής, Άντρεα Λίντσομ, πρώην επικεφαλής για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις και ο υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ. Αύριο η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει σε παρόμοια διαδικασία τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τους άλλους τρεις υποψήφιους, υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, πρώην υπουργό Εργασίας, Έσθερ ΜακΒέι, υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.
Όλοι οι υποψήφιοι, εξάλλου, έχουν ανακοινώσει επίσημα τις δημόσιες προεκλογικές τους εκστρατείες με ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, εκτός από τον Ρόρι Στιούαρτ, η έναρξη της καμπάνιας του οποίου θα γίνει σήμερα το βράδυ. Εκτός απροόπτων, οι τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν θα διαφέρουν από όσα έχουν ήδη γνωστοποιήσει.
Κυρίαρχος μέχρι στιγμής στον αγώνα της διαδοχής για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κρατάει αποστάσεις από συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και επιλέγει τις ιδιωτικές ομιλίες με βουλευτές και παρεμβάσεις σε φιλικά προσκείμενες εφημερίδες. Όλοι οι αντίπαλοί του στον αγώνα έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής απέναντι στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζοντας κυρίως ότι οι Τόρις χρειάζονται έναν «σοβαρό» ηγέτη ή «μία νέα αρχή». Ο Τζόνσον έχει την υποστήριξη του πρώην επικεφαλής του κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος τόνισε ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει την αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
Κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει εξηγήσει επαρκώς με ποιο τρόπο θα καταφέρει να επιτύχει εκεί όπου απέτυχε η Τερέζα Μέι σε ότι αφορά το Brexit. Όλοι παρουσίασαν τα σχέδιά τους, που είναι ωστόσο παραλλαγές του ίδιου πράγματος, δηλαδή να προσπαθήσουν να πείσουν την ΕΕ να συμφωνήσει σε συμβιβασμούς στο backstop, κάτι το οποίο οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αποκλείσει. Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ουίλιαμ Χαγκ, σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ασκεί κριτική στους υποψήφιους ότι δεν έχουν κατάλληλο σχέδιο για το Brexit και ότι ελλείψει αυτού ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής μίας «διοίκησης που θα είναι σαν κάστρο από άμμο», που θα πέσει γρήγορα.
Οι βασικοί διεκδικητές της θέσης της πρωθυπουργού προβαίνουν σε υποσχέσεις για φόρους και δαπάνες, αλλά οι θέσεις τους δέχθηκαν την κριτική των υπόλοιπων μελών του κόμματος, κυρίως το σχέδιο του Τζόνσον, για μείωση φόρου στους έχοντες. Ο Ματ Χάνκοκ, ο Ντομινίκ Ράμπ και ο Μάικλ Γκοβ, άσκησαν άμεση κριτική στο σχέδιο αυτό, ενώ το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών το χαρακτήρισε παράλογο. Το σχέδιο του Τζόνσον, ίσως να μην μπορεί να δικαιολογηθεί στους πολίτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανταπόκριση σε κάποιους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι τελικά θα επιλέξουν το νέο ηγέτη και μετά από αυτή την ανακοίνωση εξέφρασαν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στον Τζόνσον.
Ο Μάικλ Γκοβ, που χαίρει της υποστήριξης της Τερέζα Μέι, παρουσιάστηκε ως ο πιο αψεγάδιαστος αυτού του αγώνα διαδοχής, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για την χρήση ναρκωτικών, πριν γίνει βουλευτής, και είπε ότι είναι ο καλύτερος ομιλητής στο κοινοβούλιο και ο περισσότερο πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των ΜΜΕ, όπως και ότι το πρόγραμμα πολιτικής του είναι το πιο λεπτομερές.
Ο Τζέρεμι Χαντ ξεκίνησε δυναμικά, αποκαλύπτοντας δύο σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης που υποστήριξαν δημόσια την υποψηφιότητά του, την υπουργό Εργασίας Αμπερ Ραντ και την υπουργό ''Αμυνας, Πένι Μόρντοντ.
Ο Ματ Χάνκοκ τράβηξε τα βλέμματα με μία πιο συναισθηματική ομιλία και την αλλόκοτη τοποθέτηση ότι «αγαπάει τους ανθρώπους», αλλά εμφανίστηκε λιγότερο αλαζονικός και ακραίος από τους αντιπάλους του και ίσως περισσότερο αρεστός. Ο Χάνκοκ έλαβε την υποστήριξη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Ο Χάρπερ υποστήριξε ότι θέλει την αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, αλλά δεν θεωρεί ότι είναι δυνατό μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, και έτσι είναι ο μόνος υποψήφιος που παραδέχεται κάτι τέτοιο. Υποστήριξε επίσης ότι είναι ο μοναδικός που δεν εμπλέκεται στις «αποτυχημένες αποφάσεις» των τελευταίων τριών ετών, αφού δεν υπηρέτησε στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, και επέκρινε την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για περικοπή φόρων για τα υψηλά εισοδήματα.
Η Άντρεα Λίντσομ επανέλαβε ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να εμποδίσει το Brexit χωρίς συμφωνία και ότι η 31η Οκτωβρίου είναι η «κόκκινη γραμμή» για την ίδια.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ