Η πρόθεση των φιλοβρετανών προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία να αποσύρουν τη στήριξή τους στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998, γνωστή ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, εξαιτίας ανησυχιών για τη συμφωνία του Brexit προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Belfast Telegraph, εκπρόσωποι των οργανώσεων των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών διαμήνυσαν στον Τζόνσον ότι προσωρινά αναστέλλουν την υποχρέωσή τους να τηρούν τη συμφωνία.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμφωνία που έχει συνάψει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες σχετικά με την εξαίρεση του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, που προβλέπει το ονομαζόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, από τους κανονισμούς του Brexit.
Η αντίθεσή τους εκδηλώνεται σε επιστολή που προώθησαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο εκπρόσωποι των παράνομων προτεσταντικών οργανώσεων, που δεν επιθυμούν καμία διαφοροποίηση του καθεστώτος της περιοχής που οι Βρετανοί αποκαλούν Όλστερ από το καθεστώς του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου φοβούμενοι ότι αυτό μπορεί να πλήξει το εμπόριο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και να αποτελέσει προηγούμενο προς όφελος των εθνικιστών Καθολικών.
Πάντως, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι προς το παρόν δεν προτίθενται να αναλάβουν κάποια ένοπλη δράση – απλώς αντιτίθενται στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας σε πολιτικό επίπεδο.
Η συμφωνία του 1998, γνωστή επίσης ως Συμφωνία του Μπέλφαστ, έθεσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει τηρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο αποφάσισε μονομερώς να παρατείνει την περίοδο χάριτος για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας και αναβάλλει έως τον Οκτώβριο την εφαρμογή του «Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας», δηλαδή την επιβολή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του Βrexit, η περίοδος χάριτος λήγει στα τέλη Μαρτίου.
AP Photo/Kirsty Wigglesworth