Σε πρωτοφανή πολιτική κρίση έχει εισέλθει η Βρετανία, σε μια πορεία για τον Μπόρις Τζόνσον που, εκτός σοβαρού απροόπτου, δεν θα έχει επιστροφή. Ήδη, 36 αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ ομάδα υπουργών ζητά την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι παραιτηθέντες όλοι, ανεξαιρέτως, εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς το πρόσωπο του Τζόνσον.
Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί, ο πίνακας στοιχημάτων για τη «βιωσιμότητά» του στην κυβέρνηση, ο οποίος τοποθετήθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, σήμερα Τετάρτη (φωτό κάτω).
Ο Βρετανός πρωθυπουργός παλεύει να παραμείνει στην εξουσία την ώρα που η κυβέρνησή του κλονίζεται από την πρωτοφανή «καταιγίδα» παραιτήσεων μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και δύο κορυφαίων υπουργών.
Οι υπουργοί που του ζήτησαν να παραιτηθεί
Μεταξύ των κύριων επικριτών του Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών το οποίο όρισε μόλις χθες, πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας του να παραιτηθεί.
Ο Ναντίμ Ζαχάουι, υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ουαλίας Σάιμον Χαρτ, ο Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις και ο Μεταφορών Γκραντ Σαπς, πρόσωπο που θεωρείται πολιτικά πιστό στον Τζόνσον, ήταν μεταξύ των συνεργατών που πιέζουν για παραίτηση. Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Politico, και η Μισέλ Ντόνελαν, η επίσης νεοδιορισμένη υπουργός Παιδείας.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ζαχάουι είχε δηλώσει την πλήρη στήριξή του στον Τζόνσον, αλλά στη συνέχεια έκανε πίσω.
«Θα ήταν ανεύθυνο να παραιτηθώ»
Αναλυτές θεωρούν ότι η αποχώρησή του είναι ζήτημα χρόνου. Παρόλο που ο ίδιος διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, επικαλούμενος ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι δεν θα ήταν «υπεύθυνο» να παραιτηθεί τη στιγμή που η χώρα δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό, αλλά λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.
«Παρακολουθώ τα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα... Βλέπω τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια», είπε ο Τζόνσον. «Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα ήταν υπεύθυνη οποιαδήποτε κίνηση να φύγω», διαμήνυσε.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εθνικές εκλογές» είπε, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ψηφοφορία για πρόταση μομφής
Νωρίτερα, την πληροφορία ότι ψηφοφορία για πρόταση μομφής εναντίον του θα ξεκινούσε και σήμερα το βράδυ, είχε μεταδώσει ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky, Τομ Λάρκιν, με ανάρτηση στο Twitter, επικαλούμενος μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες.
Ο Λάρκιν τόνιζε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, μέχρι το επόμενο έτος, πιθανότατα θα άλλαζαν σήμερα το απόγευμα.
Ωστόσο, το BBC μετέδωσε ότι ο κανονισμός δεν άλλαξε και ότι η Επιτροπή 1922 θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα της ασυλίας την προσεχή Δευτέρα.
Οι παραιτηθέντες
Μεταξύ των υπουργών που παραιτήθηκαν, περιλαμβάνονται οι: Ρίσι Σούνακ, υπουργός Οικονομικών, Σάτζιντ Τζάβιντ, υπουργός Υγείας, Ρέιτσελ Μακλίν, υπουργός Μεταφορών και Μάικ Φριερ, υπουργός Ισότητας.
Επιπλέον, παραιτήθηκαν οι υφυπουργοί Στιούαρτ Άντριου (Στέγασης), Τζο Τσόρτσιλ (Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων), Βικτόρια Άτκινς (Δικαιοσύνης), Τζον Γκλεν, (αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), Ρόμπιν Γουόκερ (Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης) και Γουίλ Κουίνς (Παιδείας).
Άλλοι παραιτηνθέντες είναι οι Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο' Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ και Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.