Τη στήριξή τους στην Ουκρανία δηλώνουν βρετανικές διπλωματικές πηγές, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής «σοβαρού διαλόγου» για την Ουκρανία, προκειμένου να εκτονωθεί η ουκρανική κρίση και να αποφευχθούν οι πρακτικές εκφοβισμού. Οι δηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο.
Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι αντίθετη με τις δημοκρατικές αξίες και τις ελευθερίες σημειώνουν. Παράλληλα προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά επιδιώκουμε μια «αμυντική αποτροπή», επισημαίνοντας πάντως ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι «δυναμική».
Η βρετανική πλευρά - μέσω των ίδιων πηγών - απορρίπτει την κατηγορία της Ρωσίας έναντι των δυτικών δυνάμεων περί «υστερίας», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» από το Κρεμλίνο, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει στην Ουκρανία αποφάσεις για την ασφάλειά της. Δεν είναι λογικό να υποδεικνύει μια τρίτη χώρα τι θα αποφασίσει η Ουκρανία για την προστασία της επικράτειάς της, αναφέρουν.
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές κατονομάζουν ως απειλή τη «σημαντική συγκέντρωση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη χρονική μετάθεση των στρατιωτικών ασκήσεων από τον Οκτώβριο στον Φεβρουάριο.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμφωνία και δεν έχει απειλήσει ποτέ την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επίσης, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τις δυνάμεις του λεγόμενου Σχήματος της Νορμανδίας - στο οποίο εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία μετέχουν η Γαλλία και η Γερμανία - και προσθέτουν ότι χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Μεγάλη Βρετανία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τη συνέχιση των εργασιών του, αναφορικά με την ουκρανική κρίση.