Brexit: Η Μέι πηγαίνει τη συμφωνία στη Βουλή και... ελπίζει

Brexit: Η Μέι πηγαίνει τη συμφωνία στη Βουλή και... ελπίζει

Του Γιάννη Μαντζίκου 

Η τελετή επικύρωσης του διαζυγίου του Brexit απεδείχθη κάτι παραπάνω από σεμνή και σύντομη, καθώς οι «27» έδωσαν το πράσινο φως στην Τερέζα Μέι μέσα σε 38 λεπτά, χρόνος ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς το διάστημα των διαπραγματεύσεων. Μεσολάβησε άλλωστε η Βρετανική υποχώρηση του Σαββάτου όποτε δόθηκαν γραπτές εγγυήσεις στην Ισπανία για θέμα του Γιβραλτάρ, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στην επίτευξη ομοφωνίας.

Λέγεται μάλιστα ότι λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην πρωθυπουργό Μέι «σας εύχομαι καλή τύχη αλλά στην θέση σας θα ένιωθα σαν κάποιος να μου είχε πει ότι θα πρέπει να γυρίσω πίσω περπατώντας ανάποδα». 

Χαρακτηριστικό είναι όμως, ότι ενώ οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε αρνήθηκαν άμεσα ή έμμεσα να απαντήσουν στο ενδεχόμενο καταψήφισης συμφωνίας από τους Βρετανούς βουλευτές, ο μόνος που όρθωσε ανάστημα ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος μίλησε για «τραγική μέρα» πριν εισέλθει στην σύνοδο, ενώ αργότερα τόνισε ορθά-κοφτά ότι «Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί». 

Αυτή αναμένεται να είναι η γραμμή στην οποία θα στηριχτεί η Μέι για να πιέσει τόσο τους βουλευτές της όσο και τον βρετανικό λαό τον οποίο κάλεσε χθες μέσω δημόσιας επιστολής να στηρίξει την συμφωνία.

Αυτή την στιγμή σε σύνολο 650 βουλευτών, η Μέι έχει πλειοψηφία 325 στους οποίους όμως περιλαμβάνονται 10 εκπρόσωποι του βορειοιρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος το οποίο δηλώνει εναντίον της συμφωνίας. Ίδια είναι η στάση που τηρούν και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -οι Εργατικοί οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP-.

Όπως είναι γνωστό όμως, το βασικότερο μέτωπο για την Μέι είναι οι βουλευτές του κόμματος της αφού μπορεί να μην συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές για την πρόταση μομφής στο πρόσωπο της, εκτιμήσεις των βρετανικών μέσων κάνουν λόγο για 80 βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Προκειμένου να κάμψει τις διαφωνίες η Μέι σκοπεύει να μετατρέψει την ψηφοφορία σε ένα άτυπο δημοψήφισμα στο οποίο το ερώτημα θα είναι αν γίνει αποδεκτή η τελική πρόταση των Βρυξελλών, ή αν θα επιλεγεί μια έξοδος από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

Η τελευταία είναι μια εξέλιξη την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχουν χαρακτηρίσει ως εφιάλτη, ενώ τις συνέπειές της φοβούνται (όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνουν δημοσίως...) τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες.

Καθώς λοιπόν βαδίζουμε προς τις μέρες της ψηφοφορίας στις 11 και 12 Δεκεμβρίου πριν δηλαδή την προκαθορισμένη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Άλλωστε, υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε χθες στο BBC ότι «τα αριθμητικά δεδομένα, για την ώρα, αποτελούν μία πρόκληση. Ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες»...