Της Οντίν Λιναρδάτου
Η υπόθεση Brexit δεν τελειώνει έτσι εύκολα. Πάνω που χαρήκαμε για τη συμφωνία αρχίσαμε να μετράμε ξανά τις ψήφους στο Γουεστμίνστερ, γιατί τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο με το Brexit.
Την ιστορία την έχουμε ξαναδεί τρεις φορές και καμία δεν είχε αίσιο τέλος.
Ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει πως έχει πετύχει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία που βγάζει το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν πως έχει τη δύναμη να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Όλα αυτά είναι πολύ γνώριμα αλλά όπως έχει αποδειχτεί το να φύγει κανείς από την ΕΕ είναι πιο περίπλοκο από όσο φαντάζεται. Ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει επιστρέφοντας στο Λονδίνο με μία οποιαδήποτε συμφωνία για αυτό και όλο αυτό το διάστημα διαπραγματεύεται όχι μόνο με τους Ευρωπαίους αλλά και με τους σκληρούς συντηρητικούς υπέρμαχους του Brexit αλλά και με τους Προτεστάντες Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας που αντιστέκονται σθεναρά και στη νέα συμφωνία. Η ώρα της κρίσης φτάνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 11.30 (ω.ε) το πρωί όταν θα αρχίσει η συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου Την τελευταία φορά που είχε συνεδριάσει Σάββατο το κοινοβούλιο ήταν στις 3 Απριλίου του 1982 όταν η Αργεντινή είχε εισβάλλει στα νησιά Φώκλαντ.
Αν η βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία του Τζόνσον και δεν δώσει το πράσινο φως για ένα σκληρό Brexit τότε θα βρεθεί η χώρα ξανά στο σημείο μηδέν. Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι υποχρεωμένος με βάση το νόμο Μπεν να ζητήσει παράταση της αποχώρησης για τρεις μήνες με στόχο να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις. Αυτό αγγίζει βέβαια τα όρια της παραφροσύνης αν σκεφτεί κανείς πως η συγκεκριμένη βουλή έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές την προηγούμενη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον Τερέζα Μέι μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών με τους Ευρωπαίους . Στις 15 Ιανουαρίου 432 βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία, στις 12 Μαρτίου 391 και στις 29 Μαρτίου 344.
Αν επαναληφθεί το ίδιο θα είναι η τέταρτη φορά που θα απορριφθεί συμφωνία αλλά και το σκληρό Brexit. Και αυτό θέτει το πιο κρίσιμο ερώτημα από όλα είναι οι βουλευτές έτοιμοι να πάρουν πάνω τους το Brexit με οριακή πλειοψηφία και με μία χώρα βαθιά διχασμένη; Το ζητούμενο δεν είναι λοιπόν μία καλύτερη ή μία χειρότερη συμφωνία αλλά τι πραγματικά θέλει η βρετανική βουλή και μέχρι τώρα έχει δείξει πως δεν επιθυμεί το Brexit και το αναβάλλει με συνεχείς παρατάσεις. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποδείξει πως είναι απρόβλεπτος και έτοιμος για μεγάλες υποχωρήσεις.
Γνωρίζει πως αν διασφαλίσει τη συμφωνία και βγάλει συντεταγμένα τη χώρα από την ΕΕ τότε η Ντάουνινγκ Στριτ 10 θα του ανήκει για τα επόμενα χρόνια. Θα παλέψει λοιπόν με νύχια και με δόντια για να τα καταφέρει και στη φάση αυτή όσο και αν δεν συμπαθούμε τον λαϊκιστή Τζόνσον δεν μπορούμε παρά να μην σκεφτούμε πως έχει δίκιο. Ή θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 ή η χώρα θα πρέπει να πάει σε νέο δημοψήφισμα. Κωλοτούμπα στυλ Σύριζα δεν προβλέπεται προς το παρόν στη Βρετανία. Θα τα καταφέρει; Άγνωστο αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 318 ψήφων. Αυτή τη στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον είναι βέβαιο πως έχει 259 ψήφους. Του λείπουν περίπου 60.
Υπάρχει όμως ένα μπλοκ 28 φανατικών βουλευτών υπέρμαχων του Brexit που κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι να μελετήσει τη συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον τους έχει προσεγγίσει όλο αυτό το διάστημα που διαπραγματεύεται και είναι πιθανό να τον στηρίξουν. 19 από τους 23 βουλευτές που έχουν διαγραφεί από τους Τόρις επειδή μπλοκάρισαν το σκληρό Brexit είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ψηφίσουν τη συμφωνία του Τζόνσον. Εξαιρετικά πιθανό είναι να την ψηφίσουν και 20 αντάρτες βουλευτές των Εργατικών που θέλουν με πάθος να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με συμφωνία. Το κόμμα και ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν θα τους ασκήσουν μεγάλες πιέσεις να μην το κάνουν αλλά η εναλλακτική που προτείνουν δεν είναι καθόλου ελκυστική.
Ο κ. Κόρμπιν επιμένει πως αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη και από αυτή της Τερέζα Μέι χωρίς όμως να προτείνει κάποια σοβαρή εναλλακτική. Μιλάει αόριστα για νέο δημοψήφισμα χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα αφορά αυτό. Το Προτεσταντικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας με τους 10 βουλευτές του έχει ήδη ανακοινώσει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Σκωτσέζοι και Φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει πως θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και θα καταψηφίσουν κάθε συμφωνία. Και αυτό μας ξαναγυρίζει στο αρχικό ερώτημα. Θέλει η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών το Brexit; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί το Σάββατο.
Τίποτα δεν δικαιολογεί πια την απόρριψη και αυτής της συμφωνίας. Αν λοιπόν το αποτέλεσμα είναι ξανά αρνητικό τότε οι Βρετανοί θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά ποιες εναλλακτικές έχουν γιατί καμία συμφωνία δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλή . Και ούτε μία ακόμα παράταση θα δώσει την οποιαδήποτε λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται το Σάββατο να αποφασίσει αν θέλει να φύγει από την ΕΕ ή αν θέλει τελικά να παραμείνει. Η συμφωνία είναι απλά το μέσον για να φτάσει κανείς στο στόχο. Αν ξέρει βέβαια τον στόχο.