Του Ανδρέα Τσιλογιάννη*
Κυρίες και Κύριοι, «Sirs & Madams», σύμφωνα με το βρετανικό παραδοσιακό πρωτόκολλο, βρισκόμαστε δεκατέσσερις μέρες μακριά από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, μέρα κατά την οποία την οποία το Brexit θα είναι ενεργό, όταν τα βρετανικά ωρολόγια χτυπήσουν ακριβώς 23:00.
Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας του Βrexit και της μη συμφωνίας, η οποία μπορεί να φέρει το brexit μέσα από μια άτακτη συμφωνία, κάλλιστα θα μπορούσαν να αντικατοπτριστούν μέσα από το παγκοσμίου φήμης θεατρικό έργο Άλμετ του Σαίξπηρ.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν και αποδοκιμάζουν την πολιτική της Μέι καθώς η Βρετανίδα Πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2019, δεν κατορθώνει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων μια νέα συμφωνία η οποία θα προέβλεπε ένα νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ατελείωτο και απρόβλεπτο πόκερ του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι δυο πλευρές, με υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχουν φθάσει σε συμφωνία ως προς την τελική έξοδο του της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι συντηρητικοί βουλευτές των Torries, υπέρμαχοι του Brexit καταρρίπτουν συντριπτικά κάθε προσπάθεια συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρά την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, προς το παρόν αντέχει και δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές μέσω διάλυσης της Βουλής, προτιμώντας ενδεχομένως ένα άτακτο Brexit, δουλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή σχέδια ου θα οδηγούσαν στην παραμονή.
Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυσαρεστημένοι από την μη ύπαρξη συμφωνίας, αλλά και από την αναποτελεσματικότητα της Βρετανίδα Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, κάνουν λόγο ως για τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει άλλη συζήτηση πέρα του Βrexit.
Το Brexit
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από την οικονομική κρίση και την άνθηση του φαινομένου του ακροδεξιού λαϊκισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με το Brexit, δηλαδή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ένωση.
Οι Βρετανοί ψηφίζουν, στο δημοψήφισμα για το Βrexit το οποίο διεξάγεται την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2016, με ποσοστό 51,9 % υπέρ του Brexit.
Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα από την Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 και όταν η ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δείχνει 23:00'', θα υπάρχει ενεργοποίηση του Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία, σ' ένα ιστορικό συμβιβασμό, που προς στιγμή δεν υπάρχει, συντάσσοντας και ανακοινώνοντας στους Ευρωπαίους και Βρετανούς πολίτες μια πολιτική διακήρυξη, η οποία θα διέπει τις σχέσεις των δυο πλευρών μετά από το Brexit.
Η επιθυμητή διακήρυξη, που ακόμα και στην ύστατη στιγμή δεν υπάρχει και είναι εξαιρετικά δύσκολο αν θα υπάρξει, θα στέκεται στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων της μετά τουBrexit εποχής, που έχουν να κάνουν με την εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την αλιεία, τη ναυσιπλοΐα και την αεροπλοΐα, αλλά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Μεγάλη Βρετανία στα σύνορα του Έϊρε με τη Βόρεια Ιρλανδία, θέμα το οποίο έχει πάρει την ονομασία «Back Stop».
Το «Back Stop»
Σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το λεγόμενο «Back Stop» στα σύνορα Έϊρε και Βόρειας Ιρλανδίας, ίσως το βασικότερο ψυχολογικό αγκάθι και για τους «Brexiters» και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την επικράτηση του «Brexit» στο δημοψήφισμα, αν και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και στη Σκωτία επικρατεί η παραμονή στην Ε.Ε., πλέον η επιβολή του «Back Stop» θα πρέπει να είναι δεδομένος και ο απόλυτος έλεγχος αγαθών και ανθρώπινης διάβασης.
Η επόμενη μέρα
Όπως καταλαβαίνουμε, το περιβάλλον δύσκολο και για τις δύο πλευρές, το τοπίο δυσμενές και ταυτόχρονα ικανό ως προς την δημιουργία αλυσιδωτών, συνάμα απρόβλεπτων καταστάσεων και για τις δυο ακτές της Μάγχης εξαιτίας του απίθανου, μέχρι και την ημέρα του δημοψηφίσματος Brexit.
Η ευρωβρετανική κρίση είναι βαθειά, πολυεπίπεδη, ατελείωτη πάνω από όλα απρόβλεπτη, με τους πολιτικούς ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης να συμμετέχουν σ'' ένα επικίνδυνο πόκερ και κυριολεκτικά να παρακαλούν τον Γάλλο διαμεσολαβητή της Ε.Ε Μισέλ Μπερνιέ να έλθει όσο το δυνατό γρηγορότερα σε μια συμφωνία με την βρετανική κυβέρνηση.
Ο δρόμος προς το Brexit. Οι αναταράξεις του βρετανικού πολιτικού συστήματος
Oι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές, θεωρούν πως η συμφωνία για το Brexit που θα φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα είναι μια συμφωνία καλύτερη από μια κακή συμφωνία.
Οι υπέρμαχοι του Brexit δεν θεωρούν την Τερέζα Μέι ως την πρωθυπουργό η οποία διαπραγματεύεται την καθαρή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως, καθαρά, έστω και με οριακή πλειοψηφία, επιτάσσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016.
Η προγραμματική διακήρυξη της Τερέζα Μέι για το Brexit, η οποία είχε δοθεί στον βρετανικό λαό λίγο μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 έχει εκκενωθεί, οι υποσχέσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα της βρετανικής εξόδου δεν τηρούνται από τη βρετανική κυβέρνηση.
Η κρίση στους Τόρις
Αντίθετοι ως προς το σχέδιο της ήπιας εξόδου, το οποίο προβάλει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εμφανίζονται να είναι πάνω από 80 βουλευτές των συντηρητικών Τόρις, προεξέχοντος του πρώην Υπουργού των Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, εκ των βασικών πρωτεργατών του Brexit.
Ο αμφιλεγόμενος ευρωσκεπτικιστής Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, φέρεται να διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω μιας πιθανής κυβερνητικής κρίσης, η οποία εκτιμάται πως έρθει στους κόλπους των συντηρητικών Τόρις, εξαιτίας του Brexit, μέσα από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Οι Εργατικοί ετοιμάζονται για την εξουσία
Άνετος δεν πρέπει να αισθάνεται ούτε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών και ενδεχομένως ο επόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός, εάν και όποτε προκύψουν εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, νιώθει πως '' απειλείται '' από την άνοδο των κεντρώων νεοφιλελευθέρων δημοκρατών ''Liberal Democrats'', οι οποίοι αναδεικνύονται ως η τρίτη πολιτική δύναμη στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο ηγέτης των Εργατικών γνωρίζει πως μέχρι στιγμής η βρετανίδα πολιτικός Τερέζα Μέι έχει , προς το παρόν, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής της ομάδας ώστε κάποιος να σκεφθεί τον δρόμο των εκλογών εφόσον δεν έρθει μέρα από την παραίτηση της ιδίας.
Οι "Liberal Democrats"
Οι Βρετανοί φιλελεύθεροι δημοκράτες, δείχνουν να κερδίζουν πιο εύκολα ένα μέρος των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι άλλαξαν γνώμη μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 .
Η επιθυμία των "Remainers"
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπέρμαχοι της μη εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λεγόμενοι "Remainers", εναποθέτουν τις όποιες ελπίδες παραμονής στην διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος και στην διατήρηση του καθεστώτος της μη συμφωνίας των Βρυξελλών με τη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά και με τη Βουλή των Λόρδων, μια εξέλιξη που ενδεχομένως θα προκαλέσει πρόωρες βρετανικές εκλογές.
Ο βρετανικός λαός που ψηφίζει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι των ευρωσκεπτικιστών που κατάλαβαν πως λανθασμένα ψήφισαν υπέρ του Brexit, επιθυμούν, είτε την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, είτε μέσα από πρόωρες εκλογές να σταματήσει το Brexit και να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το παλάτι
Κρίσιμο, ως προς το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας, θεωρείται και το διάγγελμα που θα απευθύνει η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' στον βρετανικό λαό, λίγες μέρες πριν από την οριστική έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρετανοί αναλυτές περιμένουν την τελική θέση του Ουεστμνίστερ, του παλατιού, όπου υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να διαμορφώσει νέα δεδομένα, εάν και εφόσον προκριθεί νέο δημοψήφισμα, ενδεχόμενο που προς το παρόν αποκλείει τόσο η βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήρθε η ώρα της βρετανικής «Kolotoumpa»;
Προς το παρόν, το μόνο υπαρκτό , ως προς το Brexit, δεδομένο θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016.
Δεν γνωρίζουμε πως θα τελειώσει η ατελείωτη παρτίδα πόκερ μεταξύ των Βρυξελλών, του Λονδίνου και του Βερολίνου, στην οποία κυρίαρχο ρόλο και λόγο έχει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Γάλλος διαπραγματευτής της Ε.Ε Μισέλ Μπουρνιέ.
Η Μεγάλη Βρετανία, η λιγότερο ευρωφιλική χώρα της Ευρώπης, συνεχίζει να ζει σε συνθήκες του απόλυτου διχασμού και από το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, δεν θα είναι η ίδια, είτε έρθει το Brexit, είτε μέσα από τις όποιες μεθοδεύσεις δεν θα προχωρήσει τελικώς το σενάριο της καθαρής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μένουν μόλις μερικές μέρες για να μάθουμε εάν το Brexit λάβει σάρκα και οστά ή θα γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης «Kolotoumpa» της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας.
Ας μη ξεχνάμε, πως το 1974, οι Εργατικοί μιλούν πρώτοι για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την τότε Ε.Ο.Κ, όταν διεκδικούσαν την κυβέρνηση από τους Συντηρητικούς.
Οι Εργατικοί κερδίζουν τις Βρετανικές Εκλογές του 1976 χωρίς να εξέλθει η Μεγάλη Βρετανία από την τότε ΕΟΚ.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το Brexit είναι κοντά, μιλώντας με ακρίβεια, απέχει μόλις μερικές μέρες
Η Ευρώπη άλλαξε ή η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι η ίδια ;
Το όνειρο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης παύει να ισχύει εξαιτίας των απρόβλεπτων Βρετανών, οι οποίοι για να μιλάμε ανοιχτά, ποτέ δεν ένοιωσαν εαυτούς ως Ευρωπαίους.
«God save the Queen»
* Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.