Το Σούπερ Σάββατο του Brexit και η προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία για με τις Βρυξέλλες μπορεί να προσκρούσει σε μία συμμαχία της τελευταίας στιγμής των Εργατικών με αντάρτες των Συντηρητικών, η οποία έχει στόχο να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα αναβληθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.
Από την πλευρά του πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της ιστορικής για τη Βρετανία σημερινής μέρας, όπου η Βουλή συνεδριάζει στον απόηχο της συμφωνίας του με τις Βρυξέλλες, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα».
''Now is the time''@BorisJohnson urges MPs to back his deal, saying he hopes Brexit can be resolved during this historic sitting of the House of Commons https://t.co/x07rwosELI pic.twitter.com/i0cXYWNd4c
— ITV News (@itvnews) October 19, 2019
Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία. Χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Παράλληλα, τόνισε πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».
Την ίδια ώρα ωστόσο, βουλευτές και των δύο κομμάτων με «μπροσταρη» τον ανεξάρτητο Σερ Όλιβερ Λετγουιν κατέθεσαν τροπολογία (η οποία έγινε δεκτή προς συζητηση) με την οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μην δώσει τη συγκατάθεσή του για αποχώρηση μέχρι να περάσει νομοθεσία για το Brexit.
House of Commons speaker John Bercow has selected for debate an amendment by Sir Oliver Letwin which would force Boris Johnson to seek an extension to Brexit until related legislation has passed
— Sky News Breaking (@SkyNewsBreak) October 19, 2019
Οι εμπνευστές της πρότασης με πρώτον τον Λετγουιν και τον Χίλαρι Μπεν επισημαίνουν μεν ότι «η τροπολογία δεν στοχεύει στο να μπλοκάρει τη συμφωνία», παρόλα αυτά η τροπολογία θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια του Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι διαδικασίες να περάσει η ανάλογη νομοθεσία είναι αρκετά χρονοβόρες.
Αυτό θα σημάνει ότι ο πρωθυπουργός θα είναι τότε υποχρεωμένος να ζητήσει τρίμηνη παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν σκοπεύει να πράξει.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές της αναφέρουν ότι αν τελικά υπερψηφιστεί η πρόταση Λετγουιν τότε θα αναβληθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία. Όπως είπε η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ «οι βουλευτές θα πάνε σπίτια τους». Η εξέλιξη αυτή όπως καταλαβαίνει κανείς ανατρέπει σημαντικά τα δεδομένα.
Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής:
Τζ. Κόρμπιν: «Ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο»
Από την πλευρά, του, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, υπογραμμίζοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του Μπόρις Τζόνσον.
«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Τζ. Κόρμπιν.
«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.
Σημειώνεται ότι οι ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, το DUP έχουν προαναγγείλλει πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία επειδή δεν ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Βόρειας Ιρλανδίας, «υπονομεύοντας την ακεραιότητα της Ένωσης. Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του DUP Σάμι Γουίλσον υπογράμμισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ότι οι δέκα βουλευτές του κόμματός του θα καταψηφίσουν την συμφωνία στο κοινοβούλιο.
«Εμείς θα ενθαρρύνουμε (κι άλλους βουλευτές να ψηφίσουν κατά) επειδή πιστεύουμε ότι έχει αντίκτυπο στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι θα δώσει νέα σπίθα στα εθνικιστικά αισθήματα στην Σκωτία και ότι θα είναι επιζήμια για την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας» επισήμανε.