Τέλος στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για την επείγουσα έγκριση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού έβαλε ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, o Στέφαν Μπανσελ διευθύνων σύμβουλος της Moderna εκτίμησε ότι η εταιρεία του δεν είναι έτοιμη να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πριν από τις 25 Νοεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν περιμένει να έχει πλήρη έγκριση για τη διανομή του σκευάσματος στην κοινότητα μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Η εκτίμηση του Μπανσελ έρχεται με φόντο τη δημοσίευση μελέτης που αποτελεί προέκταση των κλινικών δοκιμών ασφαλείας Φάσης Ι της Moderna και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "New England Journal of Medicine". Σύμφωνα με τη δημοσίευση, οι σαράντα εθελοντές, ηλικίας από 56 έως 70 ετών και μεγαλύτεροι που μετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη, έλαβαν ο καθένας από δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου mRNA-1273 της Moderna και όλοι τους ανέπτυξαν "εξουδετερωτικά αντισώματα" στον κορωνοϊό -δηλαδή το είδος των ανοσοποιητικών κυττάρων που θεωρούνται ικανότερα στην αναχαίτιση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη υποστηρίζεται με ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχήματος Operation Warp Speed το οποίο έχει στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής φαρμάκων και εμβολίων κατά της Covid-19.
Έτσι λοιπόν, ο Μπανσελ ήρθε σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντοναλντ Τραμπ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία λέει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο ακόμα και πριν τις εκλογές. Στο ντιμπέιτ μάλιστα με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι "Μιλάω με όλους, με την Pfizer, την Johnson & Johnson, τη Moderna, τα πράγματα πάνε πολύ καλά".
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC/Change Research Poll, το 61% των αμερικανών θεωρεί πως ο Τραμπ "πολιτικοποιεί" το ζήτημα του εμβολίου.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες πολλάκις την πεποίθηση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να εγκριθεί στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, ωστόσο τόνισε η διάθεση του στην κοινότητα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Ενημερώνοντας το Κογκρέσο για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από τους επιστήμονες, ο Φαουτσι τόνισε ότι "υπάρχει ελπίδα" για περισσότερα από ένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. Πρόσθεσε όμως ότι η διάθεση στην κοινότητα θα πάρει περισσότερο διάστημα, ίσως από το "δεύτερο τρίμηνο του 2021".
Η εκτίμηση του Φαουτσι συμπίπτει με αυτή του συναδέλφου του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο οποίος σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του Covid-19 θα είναι εφικτή "από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021".