Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να θέσει σε ισχύ, την Τετάρτη 2 Απριλίου, τους περιβόητους ανταποδοτικούς δασμούς, αναφέρει το CNBC σημειώνοντας, παράλληλα, ότι σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το σχέδιό του για την επιβολή δασμών στους εμπορικούς εταίρους που θεωρεί ότι εξαπατούν επί χρόνια τις ΗΠΑ. Το μόνο βέβαιο είναι πως ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από άλλες.
Ο Τραμπ έχει ονομάσει τη συγκεκριμένη ημέρα «Ημέρα Απελευθέρωσης». Το σχέδιό του, όμως, έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστα βασικά στοιχεία, όπως οι χώρες που θα επηρεαστούν, ο τρόπος υπολογισμού των δασμών και ποιες θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, σε συνέντευξή του στο Fox Business στις 18 Μαρτίου, χαρακτήρισε «βρόμικες 15» τις χώρες που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των αμερικανικών εισαγωγών, δηλαδή εκείνες με πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιό τους με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν τις κατονόμασε.
Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε αργότερα στο CNBC ότι η κυβέρνηση εξετάζει 10 έως 15 χώρες, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για το «εμπορικό έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων» των ΗΠΑ. Ούτε εκείνος, όμως, έδωσε συγκεκριμένα ονόματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το 2024 οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Σουηδία.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ απαριθμεί 21 χώρες στις οποίες δίνει «ιδιαίτερη προσοχή». Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλές από τις χώρες της G20, καθώς και άλλες οικονομίες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ.
Αυτές περιλαμβάνουν την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.
Ο Τραμπ, ωστόσο, ενέτεινε τη σύγχυση την Κυριακή, απορρίπτοντας την ιδέα ότι μόνο 10 ή 15 χώρες θα αντιμετωπίσουν τους νέους δασμούς. «Θα ξεκινούσατε με όλες τις χώρες », είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει επιλογή».
Οι επικείμενοι δασμοί προστίθενται σε μια σειρά άλλων που έχει ήδη ανακοινώσει ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κίνα, σε καναδικά και μεξικανικά προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με την τριμερή εμπορική συμφωνία, καθώς και στους δασμούς στο χάλυβα, το αλουμίνιο, τα ξένα αυτοκίνητα και τις εισαγωγές βασικών ανταλλακτικών.
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερα από όσα εξάγουν από πολλές χώρες δεν είναι εγγενώς προβληματικό, αλλά αντανακλά την ισχυρή εγχώρια ζήτηση για αγαθά που μπορούν να αποκτηθούν φθηνότερα από το εξωτερικό.